Putyin a fél orosz kormányt elhozta Budapestre

Vlagyimir Putyint tekintélyes tárgyalóküldöttség kíséri idei első európai látogatására: többek közt Szergej Lavrov külügyminiszter, Alekszandr Novak energiaügyi, Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési és Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter. A delegációval együtt tartanak a jelentős állami vállalatóriások vezetői is.
Inforádió, MTI, 2015. február 17. kedd, 17:16
Fotó: Napi.hu

Koszorúzással kezdődött a kedd délután rövid munkalátogatásra Budapestre érkezett orosz elnök programja. Vlagyimir Putyint tekintélyes tárgyalóküldöttség kíséri idei első európai látogatására: Szergej Lavrov külügyminiszter (a fenti képünkön Lavrov Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel tárgyal), Alekszandr Novak energiaügyi, Alekszej Uljukajev gazdaságfejlesztési, Nyikolaj Fjodorov mezőgazdasági miniszter, az orosz-magyar kormányközi gazdasági vegyes bizottság elnöke, valamint Pavel Popov védelmi miniszter-helyettes. Vlagyimir Megyinszkij, a kulturális tárca vezetője és Veronyika Szkvorcova egészségügyi miniszter ugyancsak a küldöttség tagja.

A delegációval együtt tartanak a jelentős állami vállalatóriások vezetői is: Alekszej Miller, a Gazprom energetikai cég vezérigazgatója, Vlagyimir Jakunyin, az Orosz Államvasutak első embere és várhatóan Szergej Kirijenko, a Roszatom vezetője is.

Az orosz kormányban 23 miniszter dolgozik, közülük 6 érkezett Putyin kíséretében Budapestre. Medvegyev kormányfőnek 8 helyettese van. Érdekesség, hogy a kormány egyik tagja a Krím-ügyi miniszter, továbbá az, hogy a 23 tárcavezető között mindössze egyetlen hölgyet találunk. Ő Veronyika Szkvorcova, aki szintén a magyar fővárosba érkezett. Forrás: http://government.ru/en/gov/

Vlagyimir Putyin először a Hősök terén helyezett el virágokat a hősök emlékkövén.

Az orosz államfő ezután hadisírokat koszorúzott a budapesti Fiumei úti Nemzet Sírkertben található szovjet parcellákban. A második világháborúban, valamint az 1956-os forradalom idején meghalt szovjet katonáknak emléket állító parcellákat egy orosz alapítvány újította föl. Ellenzéki pártok előzőleg tiltakoztak a koszorúzás miatt, amiért az emlékmű ellenforradalomként emlékezik meg 1956-ról.

Az orosz államfővel délután az Országházban folytat megbeszélést Orbán Viktor, majd tárgyalásuk után közös sajtótájékoztatót tartanak. Ezután Áder János köztársasági elnök fogadja Vlagyimir Putyint a Sándor-palotában.

A munkalátogatásra öt dokumentumból álló egyezménycsomagot készítettek elő. A tervek szerint az aláírandó dokumentumok között szerepel magyar atomenergia-ipari szakemberek oroszországi képzéséről szóló egyezmény, valamint az a megállapodás is, amelynek értelmében magyar főkonzulátus nyílik az Oroszországi Föderációhoz tartozó Tatárföld székhelyén, Kazanyban. Orosz-magyar regionális, egészségügyi és felsőoktatási együttműködésről is készítettek elő egyezményeket.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2015.02.18 08:14

@Fricibacsi2: "Köcsög USA most puffog magában)))))"

Nem lennék most a helyükben. Jól elbántunk velük. Ugye Frici? :)))
Gyámja van már? Ha nincs, még ma kérjen egyet önként.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi2, 2015.02.17 19:34

Köcsög USA most puffog magában)))))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html