Putyin államcsínyről beszél

Az orosz államfő nem tágít álláspontjától, miszerint Ukrajnában államcsíny, fegyveres hatalomátvétel történt. Vlagyimir Putyin Moszkva környéki rezidenciáján tartott sajtótájékoztatóján beszélt erről.
MTI, 2014. március 4. kedd, 11:49
Fotó: Napi.hu

A szűk, úgynevezett elnöki sajtókör számára tartott tájékoztatón az elnök megismételte Moszkva többször is közölt álláspontját: továbbra is a március 22-én leváltott Viktor Janukovicsot tartja Ukrajna törvényes elnökének, a jelenlegi ukrán vezetés pedig törvénytelen úton jutott hatalomra.

Nincs szükség az orosz fegyveres erők ukrajnai bevetésére, de a lehetőség megvan - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Moszkva környéki rezidenciáján tartott sajtótájékoztatóján, majd hozzátette, hogy Moszkva nem vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a Krím félsziget Oroszország területéhez csatlakozzon. A politikus ugyanakkor kijelentette, hogy az Ukrajna területi egységének biztosításáról 1994-ben Budapesten aláírt memorandum nem vonatkozhat a jelenlegi ukrán vezetésre, mivel az - ahogy azt szavai szerint Ukrajnában állítják - forradalom útján került a hatalomra. Az orosz államfő azt mondta, egyet kell értenie a Kreml szakértőivel abban, hogy a forradalom révén Ukrajna területén új állam jön létre. Közölte, hogy "Sem ezzel az (ukrán) állammal, sem vele kapcsolatban semmilyen bennünket kötelező dokumentumot nem írtunk alá".

A Rosszija 24 állami hírtelevízió által élőben közvetített rendkívüli tájékoztatón Putyin közölte, hogy Oroszország nem akar háborúzni az ukrán néppel. "Csak akkor harcolna, ha meg kellene védenie az ukrán lakosságot" - mondta.

Az egyik újságíró kérdésére válaszolva az elnök helyi önvédelmi egységeknek nevezte a Krímben megjelent, jelzés nélküli katonai egyenruhába öltözött fegyveresek csoportjait, amelyek blokkolták az ukrán hadsereg egységeinek létesítményeit és mozgását. Vlagyimir Putyin cáfolta, hogy Moszkva ösztönözné az általa önvédelmi egységeknek nevezett csoportok tevékenységét.

Az orosz elnök szerint huszonkét ezer ukrán katona engedelmeskedik az új krími vezetésnek és több tíz Sz-300-as légvédelmi rakétakomplexum áll a félsziget kormányzatának ellenőrzése alatt. A politikus kijelentette, hogy az ukrán katonák egyetlen lövés nélkül álltak át a Krími Autonóm Köztársaság oroszbarát vezetéséhez. Mint mondta, meggyőződése, hogy "az ukrán és az orosz katonák a barikádnak ugyanazon az oldalán fognak harcolni".

Vlagyimir Putyin kijelentette, amennyiben döntést hozna - a parlament felsőházának felhatalmazása alapján - orosz katonai erő ukrajnai  alkalmazásáról, akkor azt a nemzetközi egyezményekkel teljes összhangban tenné. Ezt azzal indokolta, hogy Ukrajna törvényes elnöke, Viktor Janukovics fordult Moszkvához ezzel a kéréssel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2014.03.04 14:32

Putyin kizárólag azért tartja annak, mert a dolgok az érdekeik ellen történtek. Neki puccsról meg hasonló huncutságokról beszélni sem érdemes. Fordított esetben, ha az emberek nem egy oroszbarát vezetést zavartak volna el, akkor demokratikus változásokról mesélne. Előre tudható volt, hogy az egész taktikáját arra fogja építeni, hogy a megszökött, kleptomániás Janukovicsot fogja elismerni továbbra is. Pedig a szökése után a Kremlből is többen hazaárulónak tartották a bujkálása miatt. Ha tiszta lenne, nem menekül el. Jacenyuk kormánya 400 ezer dollárt talált a kasszában összesen, és a hátrahagyott papírok szerint 70 milliárd dollárt utalgattak át 7 év alatt különböző offshore számlákra az államkincstárból. Ezeken mit kell védeni?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.04 12:05

..Putyin nem Károlyi !! Igaza van ...Kolozsvár magyar lakossága 1920 -ban 90% ...,most 16 % ...na ezt Putyin nem hagyja ,Ok? csigazabálók??..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html