Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az orosz államfő a keddi tanácskozáson felszólalva azt mondta, hogy a veszély különösen a volt Szovjetunió egykori tagköztársaságait fenyegeti, mivel azok még sem politikai, sem gazdasági szempontból nem álltak a talpukra.

Putyin szerint az, ami Ukrajnában történt, a világban évek óta zajló negatív folyamatok kicsúcsosodása, valamint az Oroszország elszigetelését célzó politika eredménye. Az orosz külpolitika ugyanakkor abból indul ki, hogy a világméretű és regionális problémákat nem összeütközések, hanem együttműködés, kompromisszumkeresés révén kell megoldani - hangsúlyozta az elnök, Oroszországot a világbéke védelmezőjeként jellemezve.

A politikus - utalva az Ukrajnától márciusban elcsatolt Krím félsziget és Délkelet-Ukrajna lakosságára - azt is kijelentette, hogy Oroszország ahogy eddig, a jövőben is meg fogja védeni határain túl élő honfitársait, és ehhez minden rendelkezésére álló eszközt be fog vetni a politikaitól a gazdaságiig.

Az orosz elnök sajnálattal állapította meg, hogy Petro Porosenko ukrán elnök leállította a délkelet-ukrajnai tűzszünetet. Hozzátette: ő és a francia államfő, valamint a német kancellár nem tudták meggyőzni Porosenkót arról, hogy "a hosszú távú békéhez vezető út nem a háborún keresztül vezet". Megjegyezte, hogy a rendezési tárgyalások lényegében el sem kezdődtek.

Moszkva és Washington kapcsolata nem a legjobb

Vlagyimir Putyin röviden kitért az orosz nagykövetek előtt Moszkva és Washington kapcsolatára, amelyek szerinte "nem a legjobb állapotban vannak", igaz - fűzte hozzá - nem Oroszország hibájából. Leszögezte: Moszkva egyáltalán nem akarja "megszakítani a viszonyt" az Egyesült Államokkal, mindig kiszámítható, egyenrangú partner akart lenni. Azt is elmondta, hogy Oroszország és Kína stratégiai partneri kapcsolata senki ellen sem irányul.

Az orosz elnök az értekezleten kijelentette, hogy szerinte Ukrajnában céltudatosan likvidálják a sajtó képviselőit. "Ki tart az elfogulatlan információtól? Láthatóan csak azok, akik elkövetik a bűncselekményeket" - állapította meg az orosz államfő. Mint mondta, Moszkvában "nagyon számítanak arra", hogy a kijevi hatalom beváltja ígéretét és alaposan kivizsgálja a történteket.

Délkelet-Ukrajnában a múlt hónapban három orosz tévés halt meg, amikor a fegyveres összecsapások különböző helyszínein lövések érték őket. A legújabb áldozat a Pervij Kanal állami televízió operatőre, aki hétfőre virradóra halt bele egy haslövésbe. Kedden az orosz REN televízió két munkatársa sebesült meg egy ukrajnai határátkelőnél, ahol arról akartak forgatni, hogyan keresik a délkelet-ukrajnai "felkelők" a rájuk lövöldözőket

Nincs visszafordított gázszállítás

Az orosz nagykövetek hétfői moszkvai értekezletén Putyin azt is kijelentette: nem létezik és nem is létezhet visszafordított gázszállítás Nyugat-Európából Ukrajnába, amely másképp jut az orosz földgázhoz. Az elnök szerint nem kell ahhoz gázipari szakembernek lenni, hogy megértsék, lehetetlen a gázvezetékben visszafordítani a gázt.

Azzal vádolta meg Kijevet, hogy "valamit ott összekotyvasztottak egyes partnereikkel, valójában a mi gázunkat valamelyik nyugati partnertől kapják és neki fizetik ki, és nem jutnak hozzá ahhoz a gázmennyiséghez (amit Ukrajna a kap)". Putyin közölte, hogy Moszkvában "mindent látnak", de most semmilyen lépést nem tesznek, hogy ne mélyítsék el a problémát.

A Gazprom június 16. óta nem szállít földgázt Ukrajnának, amely nem térítette meg a mintegy 4,5 milliárd dolláros gázadósságát és nem fizetett a júniusi mennyiségért sem. Alekszej Miller, az orosz állami energetikai óriáscég vezérigazgatója ugyancsak azt hangsúlyozta múlt pénteken nemzetközi sajtótájékoztatón Moszkvában, hogy fizikailag nem létezik fordított irányú gázszállítás. Hozzátette, hogy ha mégis az derülne ki az európai országokban lévő mérőállomások adataiból, hogy a Gazprom uniós partnerei visszafordítják a keletről nyugatra menő földgázt, és azt Ukrajnába juttatják el, akkor lehetséges, hogy korlátozásokat vezet be a társaság az ezzel foglalkozó európai cégekkel szemben. Miller szerint nagy a valószínűsége annak, hogy Ukrajna a téli időszakban a területén átmenő tranzitvezetékből fog gázt kivenni.