Míg az oroszországi nagyvállalatok vezetőinek nem egy esetben drámaian zuhant a keresete tavaly, a trendet megtörve Alekszej Milleré, a Gazprom gáztársaság vezérigazgatójáé (képünkön balra) 2 millió dollárral emelkedett.

Ennek köszönhetően került a Forbes oroszországi kiadásának a legjobban kereső vállalatvezetők listáján az első helyre 27 millió dolláros bevételével. Az 53 éves Miller Vlagyimir Putyin államfő régi barátja, 2001 óta áll a legnagyobb orosz cég élén, amely az orosz GDP mintegy 8 százalékát adja.

A második helyre az 59 éves Andrej Kosztyin, a VTB állami bankcsoport vezetője került, annak ellenére, hogy a 2013-as 37 millió dollárról tavaly 21 millió dollárra zuhant a keresete.

A bronzérmes megint Putyin egy régi barátja és szövetségese, Igor Szecsin, a vezető állami olajvállalat, a Rosznyefty főnöke lett, a folyóirat szerint 17,5 millió dolláros jövedelmével - amit a cég nyilatkozatban cáfolt, de saját maga nem szolgált adattal. Szecsin azok közé az állami vállalatvezetők közé tartozik, akik élesen tiltakoztak keresetük nyilvánosságra hozatala ellen, ami szerintük üzleti titok - végül azonban Putyin utasítására nem tagadhatták meg cégeik az adatszolgáltatást. A Rosznyefty ezt a dilemmát a The Moscow Times beszámolója szerint úgy oldotta meg, hogy közölte: a 13 fős cégvezetés összesen 45 millió dolláros kifizetésben részesült, ami arányos a világ vezető olajtársaságainál élvezett fizetésekkel. Az Exxon Mobil vezérigazgatója, Rex Tillerson 2013-ban 28,1 millió dollárt, a BP-é, Bob Dudley 14 miliót.

A Forbes listáján 25 személy szerepel, köztük German Gref, a Sberbank elnöke, aki 13,5 milliót keresett, és Vlagyimir Jakunyin, aki 11 milliót az ország legnagyobb munkaadójaként, mint az Orosz Államvasutak főnöke, amiről azonban még tavaly év végén lemondott.