Bár Moszkva mindvégig tagadta azokat a nyugati és kijevi vádakat, amelyek szerint az orosz hadsereg fegyverekkel és katonákkal erősítette meg a szeparatistákat, egy közvetett bizonyíték is felbukkant. Nem is akárhol, egyenesen a csütörtöki minszki megállapodásban, amelyet egy külön memorandum aláírásával Vlagyimir Putyin orosz elnök is jóváhagyott Petro Porosenko ukrán, Francois Hollande francia elnök és Angela Merkel német kancellár mellett.

A Magyar Külügyi Intézet egykori munkatársa, a jelenleg a Finn Külügy Intézetnél dolgozó Rácz András hívta fel levélben az Index figyelmét a megállapodásban elrejtett bizonyítékra:

Az ugyanis az Uragan, a Szmercs, a Tocska és a Tocska-U rakétarendszerek mellett rendelkezik a Tornado-S rakétarendszer visszavonásáról is a megadott vonalak mögé.

Moszkva szerint a szakadárok csupán az ukrán rendőrségtől és a helyi laktanyákból szerezték be a fegyvereket, vagy a későbbi a harcokban kobozták el az ukrán hadseregtől. A Tornado-S-re ez azonban nem lehet igaz, mert az csak Oroszországban áll hadrendben. A 300 milliméter átmérőjű Szmercs modernizált változatát jelentő 120 kilométer hatótávolságú Tornado-S-ből hivatalosan mindössze 30 darab készült, 2012 óta áll hadrendben.

A rendszer jelenléte a térségben azt is jelenti, hogy orosz katonáknak is Donyeckben kellett lenniük, mert a Tornado-S kezeléséhez nem állhattak rendelkezésre szakértő szakadárok, ők ugyanis ilyen tapasztalatot korábban sehol sem szerezhettek.