Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Borisz Nyemcov ellenzéki személyiség meggyilkolása szégyenteljes tragédia, amely rejtett politikai üzentet hordoz - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő a moszkvai belügyminisztérium előtt tartott fórumán. A volt miniszterelnök-helyettest pénteken lőtte le egy merénylő a Vörös téren, ahol barátnőjével sétált haza. A Kreml tagadja, hogy bármi köze lenne a gyilkossághoz és provokációról beszél, amelynek az volt a célja, hogy lejárassák az orosz állam fejét.

Ellenzéki személyiségek, Nyemcov barátai azonban az ország vezetőit teszik felelőssé azért, hogy olyan légkört alakított ki, amelyben az oroszok többsége gyűlöli, a nemzet árulóinak tartja az ellenzékieket - emlékeztetett a Moscow Times tudósításában.

A legnagyobb figyelmet a nemzetközi érdeklődést is kiváltó bűnügyekre kell fordítani, közöttük az olyanokra, amelyeknek a háttérben politikai összefüggések is lehetnek - okította a főrendőröket Putyin. Oroszországnak végre meg kell szabadulnia attól a szégyentől, azoktól a tragédiáktól, amelyeket az elmúlt időszakban láttunk, amelyeket el kellett viselnünk. Arra a gyilkosságra, arra az arcátlan gyilkosságra gondolok, amelyet Borisz Nyemcov ellen elkövettek az orosz főváros szívében - tette világossá álláspontját az orosz államfő.

Egy Ford, több gyanúsított

Putyin eddig személyesen nem szólalt meg az üggyel kapcsolatban, a gyilkosság után a Kreml kiadott egy közleményt, amely azonnal megfogalmazódott a tett "provokatív természetével" kapcsolatos gyanúsítás. A vizsgálatot végző hatóságok képviselői arról beszélnek, hogy utána néznek, nem volt-e Nyemcov "feláldozható áldozat", akinek halálát az ország politikai destabilizálására akarták felhasználni.

A képbe került egy Ford autó, amelyet a rendőri vizsgálat idején a helyszínen láttak. Az első hírek arról szóltak, hogy a jármű a pénzügyminisztériumé, ám a tárca közölte, hogy egy olyan biztonsági cég autójáról van szó, amely számos állami intézményt, köztük a pénzügyminisztériumot is védi. A legfrissebb hírek szerint a hatóságok több gyanúsítottat is azonosítottak.

Nehogy azt higgyék!

Putyin azonban ezzel még nem fejezte be előadását - derül ki a Wall Street Journal összefoglalójából. Beszédében jelezte: nem fogják hagyni, hogy az ellenzék növelje a hatalomra gyakorolt nyomását. Oroszország a "színes módszertannak" megfelelő támadásokkal néz szembe - utalt arra, hogy Moszkva értelmezése szerint a szomszédos országokban az USA támogatásával indultak békés - később például Ukrajna esetén erőszakossá váló - forradalmak.

Az extremisták akciói egyre kiterjedtebbé válnak - fejtegette. Olyan kísérletekkel állunk szemben, amelyek az úgynevezett színes technológiát alkalmazva támadnak. Módszereik között sok minden megtalálható kezdve az illegális utcai tiltakozások szervezésétől a nyílt gyűlölködő propagandáig, ami elárasztja az internetes közösségi oldalakat.