Az orosz csillagháborús program meghirdetésével egyet jelentő nyilatkozatot tett Vlagyimir Putyin egy mai katonai konferencián. Bejelentette, hogy olyan fegyvereket fejlesztenek ki, amelyek képesek a világon bárhol létrehozott rakétavédelem áttörésére, amilyet például az Egyesült Államok készít.

Idővel pedig megteremti saját ballisztikus rakétaelhárító rendszerét, de elsőbbséget ad csapásmérő képességének - jelentette a The Moscow Times. Az orosz katonai gondolkodás ugyanis úgy véli, hogy nukleáris fegyvereik a védelem legjobb eszközei. Ezért különösen érzékenyek a stratégiai nukleáris erőik hatékonyságát megkérdőjelező fenyegetésekre, márpedig ez az amerikaiak valóságos célja.

Moszkva nem hajlandó beszállni semmilyen fegyverkezési versenybe, de megteszi az amerikai globális rakétavédelmi rendszer kiépítésének ellensúlyozásához szükséges lépéseket - idézte a TASZSZ. Putyinnak ezt a megjegyzését a Kreml szóvivője úgy kommentálta, hogy az Egyesült Államokkal ellentétben Oroszország elkerüli a hatalmas védelmi kiadásokat, mert rendelkezik olcsóbb és hatékonyabb módszerekkel védelmi képességeinek biztosítására.

Ami a folyamatban levő monstre fegyverkezési programot illeti, ennek célja az államfő szerint csupán behozni azt a lemaradást, amit a honvédelem és a hadiipar krónikus alulfinanszírozása okozott az 1990-es évek végén, a 2000-es évek elején. A program a terveknek megfelelően halad, a csapatok idén negyedével több új és korszerűsített fegyvert kaptak mint tavaly. Ami a hadiipari import kiváltását illeti, ez a trend más országokban is érvényesül, és folytatni kell, annál inkább, mert ez pozitívan befolyásolja high-tech vonalával a polgári ipar fejlődését is.