"Putyin egy hadúr atomfegyverekkel" - Obama emlékirataiban állt bele Oroszországba

Barack Obama, az Egyesült Államok volt elnöke enyhén szólva keresetlen szavakkal jellemzi emlékirataiban Vlagyimir Putyin orosz államfőt és Oroszország szuperhatalmi státuszát.
Komócsin Sándor, 2020. november 21. szombat, 16:18
Fotó: Reuters

Barack Obama volt amerikai elnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő sokszor ütközőpályára került egymással szemben Obama 2008-tól 2016-ig tartó két elnöki ciklusa alatt, annak ellenére, hogy az amerikai fél javaslatára a kommunikáció újraindításával, mintegy a reset gomb megnyomásával akarták új mederbe terelni a két ország kapcsolatait - írja a Moscow Times. A hírportál a volt elnök keresetlen megjegyzéseit idézi Oroszországtól és Putyinról, amelyek Obama emlékiratainak első kötetében jelentek meg. A Promised Land című könyv magyarul is kapható.

A feszültség a két ország között azt követően éleződött ki, hogy Ukrajnában 2014 elején utcai tüntetésekkel megbuktatták az oroszbarát Viktor Janukovics államfőt, és Moszkva a hatalmi vákuumot arra használta ki, hogy annektálta a Krím félszigetet, illetve elkezdte támogatni az ország délkeleti részén indult oroszbarát, szeparatista lázadást. A rossz viszonyt tovább mérgezte, hogy amerikai vádak szerint az orosz titkosszolgálat megpróbálta manipulálni a 2016-os amerikai elnökválasztást.

"Szuperhatalom"

Obama szerint katonai szempontból az a legfontosabb különbség az USA és Oroszország között, hogy míg az előbbi széles körű szövetségei rendszerrel és bázisokkal rendelkezik a világon, az utóbbi nélkülözi ezt. Ez csökkenti annak súlyát, hogy az orosz nukleáris fegyverzet az amerikai után a második legerősebb a világon.

Moszkvában is vannak luxusáruházak, ám ezekben az ország szűk felső rétege, a maroknyi milliárdos vásárol. A nagy tömegek halovány életszínvonala a volt amerikai elnök szerint világosan mutatja, milyen óriási egyenlőtlenséggel oszlik el az ország vagyona a társadalmi rétegek között. Oroszország vonzereje gyenge, az afrikai, latin-amerikai vagy ázsiai fiatalok nem ott akarnak egyetemre járni és nem orosz popkultúrát követik figyelemmel. A világ lakói inkább félnek Oroszországtól, mint hogy csodálnák azt.

Obama ellentmondást lát a mai Oroszország és Putyin törekvése között, hogy fenntartsa az ország szuperhatalmi státusát, ami megmérgezi az ország nemzetközi kapcsolatait. Az orosz vezetés dühe elsősorban az Egyesült Államok ellen irányul.

Putyin imázsa

Obama lesújtó véleménnyel van volt kollégája viselkedéséről. Putyin szerinte olyan, mint egy szerepzavaros tinédzser, aki teleszórja a közösségi médiát kérkedő fotóival (Putyin lovagol, jégkorongozik, dzsúdózik, pecázik a jéghideg vízben állva stb.), amelyek igazi macsónak állítják be. Eközben nem idegen tőle, hogy soviniszta és idegengyűlölő célzásokat tegyen és arról beszél, hogy az igazi orosz értékeket káros külső hatások érik. Azt akarja sugallni, hogy bármit is tesz, az ő kemény, atyai irányítása alatt Oroszország visszanyerte varázsát.

A volt amerikai elnök úgy látta őt mint egy hadurat, akinek - szemben a piti hadurakkal - atomfegyverek vannak a kezében, és arra használja országa állandó tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában, hogy minden kezdeményezést megtorpedózzon. Egy józan ésszel megáldott, kemény, szentimentalizmustól mentes karakterre emlékeztette Putyin, aki soha nem mozdult ki abból a gondolkodási körből, amit a tapasztalatai alakítottak ki benne. Olyannak látta, aki a patrónus-kliens viszonyokat, a zsarolást, a védelmi pénzt, a csalást és esetenként az erőszakot legitim eszköznek tartja az ügyek intézésére.

A végső vélemény

Putyin számára az élet egy zéróösszegű játszma - ostorozza tovább Barack Obama az orosz államfőt. Ebbe a gondolkodása belefér, hogy az ember üzleteket kössön a saját törzsén kívüli személyekkel, de soha nem bízik meg azokban. Az első helyre magát teszi, a másodikra az övéit. Ebben a világban a lelkiismeret, a mások iránti tisztelet, a magasabb célok követésének hiánya - leszámítva a lehető legnagyobb hatalom felhalmozását - nem számítanak emberi hibáknak. Éppen ellenkezőleg, előnyt jelentenek a másokhoz fűződő viszonyokban.

Merkel gyanakodva fogadta
Barack Obama nem csupán orosz kollégáját jellemezte igencsak színes szavakkal, hanem más vezető politikusokat is - idézte a BBC az USA-ban és Kanadában megjelenése napján 900 ezer példányban elkelt könyvét. David Cameron volt brit konzervatív miniszterelnököt, aki kiíratta a brexithez vezető 2016-os függetlenségi népszavazást az Egyesült Királyságban, magabiztos politikusnak látta, olyannak, akinek soha nem kellett megtapasztania, milyen nehéz körülmények között élni. Nicolas Sarkozy volt francia államfőt túlfűtött érzelmek jellemezték Obama szerint, olyan volt, mintha egy Toulouse-Lautrec-fesztményről lépett volna le.

Angela Merkel német kancellár stabil, őszinte, intellektuálisan következetes, ösztönösen kedves ember - írta róla a volt amerikai elnök. Merkel kezdetben szkeptikusan tekintett Obamára mint olyan valakire, akit prédikátori erényekkel áldott meg a sors, de a volt elnök ezt nem vette zokon. Egy német vezető esetén kifejezetten egészséges hozzáállásnak tartja ugyanis, ha idegenkedik a demagógiától. Recep Tayyip Erdogan török államfőről egyszerű véleményt fogalmaz meg Obama: az volt a benyomása, hogy a demokrácia és a jog uralma iráni elkötelezettsége éppen addig tart, amíg úgy látja, hogy az segíti saját hatalma megóvását.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csaba7272, 2020.11.29 09:28

@dakujeme:
Általában nem szoktam kommentelni a válaszokat, mert ilyen sötétagyúak válaszai jönnek, mint a tied.
Mondd már meg, te rottyant elme, hol van itt a valami a Fideszről???!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

dakujeme, 2020.11.28 21:19

@csaba7272:
Nem tudom te fideszes seggfej mit akarsz ebből kihozni. Hitlerre Sztálinra örökké emlékezni fog az emberiség, a felcsúti bunkóra szintén aki a maradék Magyarországra hozta a vészt! " Megvan még az ország fideszes bohócok toldozzák foldozzák!"
Obama az első színesbőrű elnöke Amerikának! No persze a rasszista ebeknek ez nem jött be. Csodálatos módon ezek mind jobberek, fideszesek vagy...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2020.11.28 19:43

Nyugi Obama, néhány év múlva a kutya sem fog rád emlékezni. Egy a sok, a futottak még kategóriájú amerikai elnökök közül. Addig viszont nyugodtan firkálhatod a könyveidet , amíg Putyin az orosz elnök. Addig ugyanis nem kell attól tartani, h Putyin bepötyögi az atomtöltetű rakétafejek indító kódjait.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.11.21 17:23

Elvis - Promised Land

https://www.youtube.com/watch?v=2oKR9MYYdBM
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.11.21 17:20

Les Humphries Singers - We'll Fly you To The Promised Land
https://www.youtube.com/watch?v=zwmM9RkOU1E
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html