Az eurózóna egy napon összezsugorodhat egy kisebb, az övezet azonos szinten lévő, erősebb országait összefogó államközösségé, amelynek tagjai szoros kötelékeket alakíthatnak ki egymással - fogalmazta meg véleményét Vlagyimir Putyin orosz államfő a világ legbefolyásosabb országait tömörítő G20 csoport csúcstalálkozója előtt. Szerinte ez erősebbé tenné az eurót.

Vállveregetés

A Kreml ura rámutatott arra, hogy országa devizatartalékainak 40 százalékát a közös európai valutában halmozták fel. Ez szerinte ékes bizonyítéka annak, hogy Oroszországnak nem érdeke az eurózóna összeomlása. Putyin hosszú interjút adott, amelyből a Bloomberg idézett részleteket.

Megdicsérte az övezet legnagyobb gazdaságainak vezetőit azért az "igen pragmatikus" hozzáállásért, amellyel az övezet gondjait kezelik. Ez nagyon hasznos azoknak az országoknak is, amelyeknek eurótartalékaik vannak, mert növeli a felhalmozott vagyon értékét.

Az ék beverése

Putyin a G20 ülésén először találkozik majd Theresa Mayjel, Nagy-Britannia új miniszterelnökével. Egyben ez lesz az első eset, hogy a Brexitre készülő ország első emberével tárgyalhat. A két ország kapcsolatai nem voltak éppen a legjobbak az elmúlt időszakban - utalt arra, hogy Nagy-Britannia az EU tagjaiként Ukrajna miatt fasírtba került Oroszországgal.

A viszonyok javításával kapcsolatban ugyanakkor érdekes feltételt szabott. Ez nem attól függ, hogy a szigetország tagja-e az EU-nak vagy sem, hanem attól, hogy fenntartja-e kitüntetett partneri viszonyát az Egyesült Államokkal. A kapcsolatok akkor válhatnak szorosabbá, ha London újragondolja az USA-val fenntartott szoros viszonyát, és függetlenebb politikát választ.

Korlátozzunk!

Az orosz államfő nyitott az OPEC felé is. Kijelentette, hogy gazdasági szempontból látna logikát az olajkitermelés befagyasztásában, amiről megállapodhatnának az OPEC-en belüli és kívüli termelők. Ehhez meg kellene találni a megfelelő kompromisszumot.

A felek áprilisban megpróbálkoztak egy hasonló egyezség tető alá hozásával, de kudarcot vallottak. Az ellene hozott ENSZ-szankciók feloldása után az olajpiacra visszatérő Irán elzárkózott exportja korlátozásától, mire válaszul Szaúd-Arábia, az olajkartell legnagyobb kitermelője is így tett.

Spekulálnak

Az olaj ára tíz százalékkel emelkedett az elmúlt hónapban, mivel a kereskedők arra spekulálnak, hogy az OPEC tagállamai és a rajta kívül álló nagy termelők szeptemberi algíri csúcsértekezletükön megállapodásra jutnak a kitermelés visszafogásáról. Pénteken 45,60 dollár/hordó körüli áron kereskedtek Londonban a Brenttel.