Az elnök erről akkor beszélt, amikor fogadta Elvira Nabiullina jegybanki vezetőt, Anton Sziluanov pénzügyminisztert, és Andrej Belouszovot, az államfő gazdasági tanácsadóját. Vlagyimir Putyin úgy fogalmazott, hogy "egyáltalán nem vagyunk megelégedve a gazdaság jelenlegi bővülési ütemével, és az idei év egészére vonatkozó 1,5-2 százalékos gazdaságnövekedési előrejelzésekkel".

Nemrég az orosz jegybank az idei gazdaságnövekedési várakozását 3 százalékról 1,5 százalékra, a gazdaságfejlesztési minisztérium pedig 3 százalékról 2,2 százalékra változtatta.

A Citigroup elemzői a napokban 2,6 százalékról 1 százalékra csökkentették az orosz gazdaság idei növekedésével kapcsolatos előrejelzésüket.

Tavaly az orosz hazai össztermék (GDP) 1,3 százalékkal nőtt, 2008 óta a legkisebb ütemben bővült a 2012. évi 3,4 százalék után.

Vlagyimir Putyin az orosz gazdasági-pénzügyi csúcsvezetőknek kifejtette: jó volna látni, hogy az infláció lassul éves szinten, és a jövőben "elfogadhatóan alacsony szinten" stabilizálódna.

Az orosz rubel árfolyama csaknem 11 százalékkal gyengült idén eddig a dollárhoz képest, ami veszélyezteti a jegybank idei 5 százalékos inflációs célját.