Putyin és Erdogan együtt "tenne rendet" Szíriában

Vlagyimir Putyin orosz államfő kijelentette, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnökkel közösen dolgoznak egy új szíriai béketerven, amely kiegészíthetné az ENSZ égisze alatt folytatott erőfeszítéseket. Az ezzel kapcsolatos tárgyalások új helyszínen lesznek.
Napi.hu, 2016. december 16. péntek, 13:28
Fotó: MTI/EPA

A japán látogatáson tartózkodó Vlagyimir Putyin orosz államfő sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy török kollégájával, Recep Tayyip Erdogannal együtt új szíriai béketárgyalásokat kezdeményeznek - tudósított a Reuters. Első céljuk egy az egész országra kiterjedő tűzszünet elfogadtatása a harcoló felekkel.

Putyin elmondása szerint az orosz-török közvetítéssel folyó tárgyalások kiegészítenék az ENSZ égisze alatt Genfben folyó hasonló egyeztetéseket. Helyszínük Kazahsztán fővárosa, Asztana lesz. Az orosz vezető azt is kijelentette, hogy török segítséggel kiterjedt tárgyalásokat folytatnak a fegyveres szíriai ellenzékkel is.

Frontvonalak

A polgárháború sújtotta országban az Bassár el-Aszad elnök vezette kormányerők, akiket Irán és Oroszország támogat, az iszlám síita irányzatához tartozó alavita kisebbséget képviselik, míg a lázadók, akik legerősebb támogatója Szaúd-Arábia főként a lakosság többségét átfogó szunnita irányzathoz tartoznak.

Törökországban szintén ez utóbbit követi a lakosság többsége, de színezi a helyzetet, hogy az ISIS terrorszervezet elleni harcban a kurdok jártak az élen, miközben az ankarai élesen szemben áll a törökországi kurd kisebbséggel, és mindenáron el akarja kerülni, hogy a térség kurd népessége saját államot hozzon létre.

Aleppó fontosabb

Az orosz elnöktől azt is megtudhatták az újságírók, hogy ő és Erdogan egyetértettek az Aleppóban rekedt lázadók és családjaik evakuálásában. Azt reméli, hogy a szíriai kormányerők immáron képesek lesznek megerősíteni pozíciójukat a városban, a civilek visszatérhetnek és az élet visszatérhet a normális kerékvágásba (a rommá lőtt városban).

Putyin nem tulajdonít különösebb jelentőséget annak, hogy az ISIS visszavetta a kormánycsapatoktól Palmüra városát. Szerinte ennek az az oka, hogy rossz az együttműködés a szír hatóságok és Oroszország, illetve az USA támogatását élvező koalíció katonai erő között. A város elestét szimbolikusnak tartja, Aleppó szerinte katonai és politikai szempontból is sokkal fontosabb.

HOZZÁSZÓLÁSOK