Putyin és Erdogan jövő héten találkoznak

A szíriai konfliktusban érintett nyugati országok nem akarnak egységes szövetséget létrehozni Oroszországgal - jelentette ki Dmitrij Peszkov, az orosz elnök szóvivője pénteken Moszkvában.
portfolio.hu, 2015. november 27. péntek, 13:20
Fotó: Reuters

A szóvivő azt követően nyilatkozott, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Francois Hollande francia elnök csütörtökön - a Kremlben folytatott megbeszélésük után - közös sajtótájékoztatón elmondta: megállapodtak az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetre mért csapások összehangolásáról, az információcsere és a katonai együttműködés erősítéséről.

A csütörtök esti közel másfél órás találkozón nem sikerült előbbre vinni a "széleskörű szövetség ügyét, továbbra is megvannak ugyanis a felek között a nézetkülönbségek Bassár el-Aszad szíriai elnök jövőjét és szíriai kormányhadseregnek a IÁ elleni harcban való részvételét illetően.

"Oroszország természetesen egy ilyen (egységes, széleskörű, terrorellenes) szövetség létrehozását támogatja" - hangsúlyozta Peszkov. "Sajnos, partnereink jelenleg nem készek ilyen egységes koalíció formájában együttműködni" - tette hozzá.

"Ennek ellenére nyitva tartjuk a kapukat, megőrizzük készségünket és szándékunkat, hogy bármely olyan formában együttműködjünk, amilyenre a partnereink készek" - mondta Peszkov.  Az orosz elnök szóvivője megismételte az az orosz álláspontot, hogy a Szíriában jelentős területet megszállva tartó Iszlám Állam szélsőséges iszlamista szervezet elleni szárazföldi műveletben a damaszkuszi kormányzat reguláris erőinek is részt kell venniük.

A török elnöki hivatal nevük elhallgatását kérő tisztségviselői közben bejelentették, hogy Vlagyimir Putyin és Recep Tayyip Erdogan török államfő valószínűleg találkozik a jövő héten a párizsi klímakonferencia keretében, de a tárgyalások időpontját még nem tűzték ki.  Peszkov ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az orosz államfőt értesítették Erdogan találkozási szándékáról, de nem közölt további részleteket az újságírókkal. Korábban Peszkov azt mondta, hogy nem készítenek elő kétoldalú találkozót a klímacsúcson Putyin és Barack Obama amerikai elnök között, de lehetséges, hogy a két elnök érintkezésbe lép egymással.

A szóvivő hangsúlyozta, hogy a szíriai orosz hadműveletek korlátozás nélkül folynak tovább. Korábban a Hürriyet című török napilap diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Törökország "Oroszországgal egyetértésben" leállítja a szíriai berepüléseket, Moszkva pedig állítólag szintén "leállította a török határ közelében folytatott saját légi műveleteit". A szóvivő emlékeztetett arra is, hogy az orosz védelmi minisztérium korábban bejelentette: "a török féllel minden katonai jellegű érintkezést, így a két légierő szíriai tevékenységének koordinációjára szolgáló "forró drótot" is felfüggesztették".

Az elnöki szóvivő egyelőre nem kívánta kommentálni, milyen szinten tartják a szíriai manőverekkel kapcsolatos amerikai-orosz konzultációkat, csak annyit árult el, hogy kapcsolatban vannak, működnek az információcsere mechanizmusai, bár azok nem közvetlenek.

Peszkov azt is közölte, hogy Vlagyimir Putyin megvitatta az orosz nemzetbiztonsági tanáccsal az "agresszív török lépések" nyomán Szíriában kialakult feszültséggel kapcsolatos kérdéseket.

HOZZÁSZÓLÁSOK