A modern gazdaságnak egyre nagyobb mértékben kell alkalmaznia a legújabb technológiákat és jól fizetett munkahelyeken alapulnia - állapította meg Vlagymir Putyin orosz államfő, aki szerint a következő években ennek szellemében új technológiákat fognak importálni. Az első látásra nyilvánvalónak látszó megállapításra az adott alkalmat, hogy az elnök felkérte Medvegyev miniszterelnököt, számoljon be a kormány 2016-os munkájáról.

A miniszterelnök értékelése nem csupán optimizmussal volt tele, hanem természetesen hangsúlyozta, hogy a sikerek nem kis részben Putyin iránymutatásainak köszönhetők - derült ki a beszélgetéséből, amelyet a Kreml internetes honlapján publikáltak. Putyin megállapította, hogy az erősödő rubel kedvező feltételeket kínál a további gazdaságfejlesztéshez szükséges beruházások finanszírozására.

Az elmúlt év eleje óta a rubel erősödik. Jelenleg egy euróért nagyjából 60 rubelt kell fizetni, míg bő egy évvel ezelőtt, a 2016 februárjában még másfélszer többe került az európai valuta egysége.

Elnök úr, a kormány az orosz gazdaság viszonylag jó értékelését adhatja önnek - biztosította Medvegyev Putyint.

Az ország eltávolodott a fejlődés komplikált forgatókönyveitől, és a legjobb úton halad. 2016-ban az ipari termelés 1,3 százalékkal emelkedett, a mezőgazdaság ötszázalékos növekedést ért el, a munkanélküliség megállt az 5,5 százalékos szinten. Azt hiszem, mindez a hatalom utolsó 15 évben tett erőfeszítéseinek kumulált hatása

- mondta a miniszterelnök.