Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Vlagyimir Putyin arra biztatja a világ országainak kormányait, hogy védjék a sajtószabadságot - tudósított a TASZSZ hírügynökség az államfő beszédéről, amelyet a Rosszija Szegodnya hírügynökség születésének 75. évfordulóján mondott el.

Előfordulhat olyan helyzet, amelyben egyes kormányok az információk szabadságáról beszélnek, miközben csak a saját hangjukat szeretik hallgatni - folytatta az elnök. Azokat az információkat, amelyek nem tetszenek nekik, politikai csoportok vagy külföldi államok propagandájának minősítik - tette hozzá.

A híreknek objektívnek, őszintének és igaznak kell lenniük.

És akkor mi van?

Putyin nemrégiben elutasította a média területén kialakuló monopóliumokat. Mi, az orosz sajtó alternatív információkat juttatunk el a nézőkhöz és a hallgatókhoz. A monopólium mindig káros, de különösen az a média területén - fejtegette.

Előfordulhat, hogy ebben vagy abban hibát követünk el. És akkor mi van? - tette fel a szónoki kérdést az Interfax hírügynökség tudósítása szerint. Az embereknek, a nézőknek és a hallgatóknak különböző nézőpontokkal kell megismerkedniük.

Fel kellett állniuk

Putyin állásfoglalása azon a napon látott napvilágot, amikor három vezető szerkesztő elhagyta az orosz RBC médiaholdingot. Megfigyelők szerint a Kreml nyomására kellett távozniuk, miután sajtóorgánumuk oknyomozó riportokat közölt az államfő rokonainak és barátainak üzleti ügyeiről.

Egy a napokban publikált közvélemény-kutatás szerint egyre több orosz véli úgy, hogy a hatóságok fenyegetik a szólásszabadságot Oroszországban. Putyin 16 éves regnálása alatt 58 százalékról 35 százalékra csökkent azok aránya, akik szerint a Kreml semmilyen veszélyt nem jelent erre. Ez történelmi mélypont.

A megkérdezettek 16 százaléka erősen, 42 százalékuk többé-kevésbé meg van győződve arról, hogy az orosz tévécsatornák hírszolgáltatását a kormány érdekeinek megfelelően cenzúrázzák. Eközben továbbra is a tévé az oroszok fő hírforrása: 60 százalékuk minden nap megnézi a tévéhíradót.