Recep Tayyip Erdogan török államfő augusztus 9-én Szentpéterváron találkozik orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal - jelentette a bne IntelliNews régiós hírportál Mehmet Sismek török miniszterelnök-helyettes bejelentésére hivatkozva. Ez lesz a második nagy lépés a két vezető és a két ország nagy kibékülésének folyamatában.

Erdogan korábban eleget téve Putyin elvárásának bocsánatot kért azért, hogy a török légvédelem 2015 őszén lelőtt egy szíriai bevetésen lévő orosz harci gépet, amely betévedt az ország légterébe. Ezzel megtette az első lépést a két ország viszonyának rendezése felé, ugyanis az incidenst követően Moszkva különféle gazdasági korlátozásokkal válaszolt, amelyek komoly anyagi kárt okoztak, elsősorban a török idegenforgalomnak.

Segítheti a kapcsolatok rendezését, hogy az Erdogan elleni sikertelen puccsot követő rendőrségi eljárás keretében letartóztatták azokat a pilótákat, akik elkapták az orosz gépet.

Két tábornok

Dubajban elfogtak, majd kedd reggel Isztambulba szállítottak és előállítottak két Afganisztánban szolgálatot teljesítő török tábornokot a július 15-i katonai puccskísérletet követő tisztogatások keretében - jelentette az Anadolu török állami hírügynökség kedden. Cahit Bakir vezérőrnagy a NATO-vezette nemzetközi biztonsági erők kötelékében Afganisztánban tevékenykedő török csapatok parancsnoka volt, Sener Topic dandártábornok pedig a képzésért és a segélyellátmányokért felelt az ázsiai országban.

A török titkosszolgálat szerint a tábornokok Afganisztán fővárosából, Kabulból próbáltak az Egyesült Arab Emírségekben fekvő Dubajba szökni. A török külügyminisztérium kapcsolatba lépett a dubaji hatóságokkal, akik a repülőtéren feltartóztatták a két férfit és kiadták Törökországnak. A folytatódó tisztogatások keretében napközben előállították Isztambul tartomány korábbi kormányzóját, Hüseyin Avni Mutlut. A török hatóságok eddig több mint 13 ezer olyan embert állítottak elő, akiket azzal gyanúsítanak, hogy közük volt a puccskísérlethez.

Újra tárgyalnak

A viszonyok rendeződése máris hozott némi hasznot a török félnek. A hét elején Moszkva bejelentette, hogy újrakezdik a tárgyalásokat Ankarával a két ország kereskedelmi kapcsolatainak fejlesztéséről. Az asztalon lévő tervezet a 2016 és 2019 közötti időszak feladatait határozza meg a gazdasági együttműködés bővítése terén.

Viták itt is, ott is

Erdogan olyan időszakban látogat Oroszországba, amikor feszült Törökország és régi szövetségese, az USA viszonya. Ankara ugyanis az Amerikában élő Fetullah Gülen muszlim vallástudóst tartja a puccs értelmi szerzőjének, ezért kiadatását kéri a washingtoni kormánytól. Az Obama-adminisztráció azonban csak akkor hajlandó erre, ha a török fél egyértelműen bizonyítani tudja ezt a vádat.

A török vezetés emellett fasírtban van az EU-val is, több kérdésben is. Az európai államok ellenzik a halálbüntetés visszaállításával kapcsolatos török tervet, úgy vélik, hogy az országban megsértik az emberi jogokat és gondok vannak a bevándorlókkal kapcsolatban kötött megállapodással is.

Hosszú lista

Miközben nehéz visszaküldeni Törökországba azokat, akiknek nem fogadják el a menekültkérelmét, hiszen az EU szerint ebben az országban megsérthetik az emberi jogaikat, Erdogan hétfői televíziós beszédében vádolta az EU-t azzal, hogy nem tartja be, amit az egyezségben ígért. Nem enyhítette a török állampolgárok vízumkérelmeinek elbírálását, nem gyorsította fel az ország uniós csatlakozási tárgyalásait és akadozik a bevándorlás miatt Ankarának megszavazott hatmilliárd eurós pénzügyi segély részleteinek átutalása is.

Nem igaz

A török elnök állításaival ellentétben az Európai Unió eleget tesz pénzügyi kötelezettségvállalásainak és nagyban hozzájárul a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek ellátásához - hangsúlyozta Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság (EB) vezető szóvivője kedden Brüsszelben.

Szkínász elmondta, hogy a felajánlott 3 milliárd euróból mintegy 740 millió eurót már elkülönítettek a törökországi menekültek számára. Nevük elhallgatását kérő uniós tisztségviselők ugyanakkor arról számoltak be, hogy ebből az összegből még csak 105 millió eurót utaltak át ténylegesen.

A szóvivő kijelentette, hogy Brüsszel még a hónap vége előtt újabb 1,4 milliárd eurót fog jóváhagyni a Törökországban tartózkodó menekültek ellátására és az őket befogadók támogatására, kiemelte azonban, hogy ezeket a pénzeket nem az ankarai kormány kapja.

Szkínász hangsúlyozta: a törökországi fejlemények dacára az Európai Unió továbbra is teljesíteni fogja a felek közötti migrációs egyezményben foglaltakat, s bízik benne, hogy Ankara is így fog tenni.

A március 18-án kötött EU-török megállapodás értelmében Törökország visszafogadja a területéről Görögországba érkező menekülteket, cserébe első körben 3 milliárd euró hozzájárulást kap a menekültek ellátásához, és az unió befogad ugyanannyi szíriai menekültet, amennyi a megállapodás életbe lépésétől számítva illegálisan átkel a görög-török uniós külső határon.