Putyin hivatalosan is nyert - Hodorkovszkij szabadul?

Hivatalosan bejelentette Vlagyimir Putyin győzelmét hétfői tájékoztatóján Vlagymimir Csurov, az orosz központi választási bizottság elnöke.
MTI, 2012. március 5. hétfő, 08:11
Fotó: Napi.hu

Az előzetes eredmények alapján a szavazók 63,75 százaléka adta voksát az orosz kormányfőre, emiatt Csurov kijelentette: nem lesz második forduló. A szavazatok 93,7 százalékát dolgozták fel, aminek alapján Putyin ellenfelei közül Gennagyig Zjuganov, a kommunista párt elnöke kapta a második legtöbb voksot, az egyéni jelöltként induló Mihail Prohorov pedig a harmadik helyet szerezte meg.

A leköszönő orosz államfő, Dmitrij Medvegyev eközben utasítást adott a legfőbb ügyésznek, hogy vizsgálja meg: törvényes és megalapozott volt-e az ítélet Mihail Hodorkovszkij és további 31 személy ellen. A Kreml sajtóosztályának tájékoztatás szerint Medvegyev egy sor olyan utasítást írt alá, amelyek között szerepel egyebek között a Jukosz börtönben lévő vezetője, Mihail Hodorkovszkij ügyének felülvizsgálata is. Oroszország egykor leggazdagabb emberét 13 és fél évre ítélte a bíróság 2010-ben, de ebbe beleszámít a nyolc év vizsgálati fogság.

Mihail Hodorkovszkij (j)


Az orosz államfő február 20-án találkozott a parlamenten kívüli pártok képviselőivel, akik arra kérték az elnököt, tekintsék át az általuk " politikai foglyoknak" tekintett személyek ügyét. Az elnöki utasítás 32 személyt érint, és Jurij Csajka legfőbb ügyészt jelöli ki a végrehajtás felelősének. A felülvizsgálatot április elsejéig kell elvégezni.

Az ellenzékiek február 20-án Szergej Mohnatkin ügyében is közbenjártak Medvegyev elnöknél. A férfit azért ítélte két és fél évi börtönre a bíróság, mert 2009. december 31-én a moszkvai Triumfalnaja téri tiltakozó megmozduláson ellenállást tanúsított a rendőrökkel szemben.

Hodorkovszkij ügyvédje óvatosan fogalmazott a hír hallatán, mondván, hogy meg kell várni, mennyire komolyak a hatalom szándékai. Karina Moszkalenko szerint védencét törvénytelenül ítélték el, és már régen ki kellett volna engedni a börtönből.

HOZZÁSZÓLÁSOK