Putyin karácsonyi ajándéka: fegyverkeznek a szerbek

Használt orosz fegyvereket kap Szerbia, amivel sokat javulhat az ország hadseregének harckészültsége, hiszen lényegében hulladékot cserélnek le még működő - bár részben felújításra szoruló - eszközökre.
Barabás Júlia, 2017. január 1. vasárnap, 15:59
Fotó: Reuters

Oroszország felfegyverzi balkáni szövetségesét az év vége közeledtével - írta a gazeta.pl. Vlagyimir Putyin államfő döntése alapján az orosz hadsereg erőforrásaiból adták át eszközöket az szerb katonaságnak. Belgrád egyszerre szeretné megőrizni Moszkva barátságát és bevinni Szerbiát az EU-ba.

Az átadott arzenál része hat MiG-29-es repülőgép és harminc T-72-es harckocsi, valamint szintén harminc BRDM-2 felderítő jármű. A különleges karácsonyi ajándék értékét nem közölték, de becslések szerint a szerb hadsereg több mint 100 millió dollár (30 milliárd forint) értékű fegyverrel lett gazdagabb. Egy új MiG-29-es mintegy 30 millió dollárba, egy új T-72-es pedig körülbelül egymillióba kerül.

Biznisz is van benne

Az oroszok az ajándékkal nem csupán erősítik balkáni szövetségesüket, hanem keresni is akarnak rajta. Azt ugyanis tudni lehet, hogy a Belgrád melletti bázisra kerülő repülők modernizálásra szorulnak, ami drága mulatság. A költségeket immáron a szerbeknek kell állniuk.

Ugyanakkor a szerb hadseregnek nincs választása, mint az ajándék elfogadása. Mos ugyanis csak  három nagyon öreg MiG-21-ese és további három valamivel fiatalabb MiG-29-es vadászgépe van. Szerbia egyébként 2017-ben légelhárító rendszerek vásárlását tervezi Oroszországtól.

A lengyel hadügyminisztérium komoly fegyver vásárlását döntötte el, ami kiváltotta a NATO orosz nagykövetének éles kritikáját.

Izmoznak az oroszokkal a lengyelek
Oroszország NATO-nagykövete tiltakozott az ellen, hogy Varsó 940 millió zlotyért (70 milliárd forint) AGM-158B JASSM-ER levegő-föld rakétákat vásároljon az USA-tól. Ezt a fegyvert a lengyelek rendszeresítik először az amerikai hadsereg után. A lengyel F-16-os vadészbombázókról indítható fegyver egy lopakodó cirkáló rakéta, amelyet arra találtak ki, hogy az ellenfél védelmi rendszerét megkerülve juttassa célba robbanófejét. Moszkvát e tulajdonságai mellett az is idegesítheti, hogy hatótávolsága 1000 kilométer. Varsó korábban az AGM-158A változatról tárgyalt az USA-val, amelyet hatótávja 370 kilométer.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Fricibacsi2, 2017.01.01 23:26

@POTUS:

Kis memória frissítés:

http://www.origo.hu/nagyvilag/20041211magyarorszag.html

2004.12.11. 12:29

Magyarország hetvenhét darab T-72-es típusú harckocsit ad át az alakuló iraki demokratikus hadseregnek - mondta Gyurcsány Ferenc, miután Bagdadban találkozott David Petraeus amerikai tábornokkal, a munkáját jövőre megkezdő NATO-kiképzőközpont leendő parancsnokával.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.01.01 17:39

Igazi hazaáruló volt, aki a mi T72-inket elajándékozta iraknak és afghanisztánnak, így már nekünk semmink sincs, nehogy azt higgyük, hogy bárkitől ingyen fogunk kapni bármit, agrippen is csak bajnak jó, sose lőnek egyet se, csak viszik a pénzt, de tank nélkül abszolu senkik vagyunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2017.01.01 16:42

Még jó, hogy a maradék 70 tankunkat odaajándékozta Orbán az ukrán juntának. Most tankunk sincs, meg az oroszokat is magunkra haragítottuk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html