Oroszország felfegyverzi balkáni szövetségesét az év vége közeledtével - írta a gazeta.pl. Vlagyimir Putyin államfő döntése alapján az orosz hadsereg erőforrásaiból adták át eszközöket az szerb katonaságnak. Belgrád egyszerre szeretné megőrizni Moszkva barátságát és bevinni Szerbiát az EU-ba.

Az átadott arzenál része hat MiG-29-es repülőgép és harminc T-72-es harckocsi, valamint szintén harminc BRDM-2 felderítő jármű. A különleges karácsonyi ajándék értékét nem közölték, de becslések szerint a szerb hadsereg több mint 100 millió dollár (30 milliárd forint) értékű fegyverrel lett gazdagabb. Egy új MiG-29-es mintegy 30 millió dollárba, egy új T-72-es pedig körülbelül egymillióba kerül.

Biznisz is van benne

Az oroszok az ajándékkal nem csupán erősítik balkáni szövetségesüket, hanem keresni is akarnak rajta. Azt ugyanis tudni lehet, hogy a Belgrád melletti bázisra kerülő repülők modernizálásra szorulnak, ami drága mulatság. A költségeket immáron a szerbeknek kell állniuk.

Ugyanakkor a szerb hadseregnek nincs választása, mint az ajándék elfogadása. Mos ugyanis csak  három nagyon öreg MiG-21-ese és további három valamivel fiatalabb MiG-29-es vadászgépe van. Szerbia egyébként 2017-ben légelhárító rendszerek vásárlását tervezi Oroszországtól.

A lengyel hadügyminisztérium komoly fegyver vásárlását döntötte el, ami kiváltotta a NATO orosz nagykövetének éles kritikáját.

Izmoznak az oroszokkal a lengyelek

Oroszország NATO-nagykövete tiltakozott az ellen, hogy Varsó 940 millió zlotyért (70 milliárd forint) AGM-158B JASSM-ER levegő-föld rakétákat vásároljon az USA-tól. Ezt a fegyvert a lengyelek rendszeresítik először az amerikai hadsereg után. A lengyel F-16-os vadészbombázókról indítható fegyver egy lopakodó cirkáló rakéta, amelyet arra találtak ki, hogy az ellenfél védelmi rendszerét megkerülve juttassa célba robbanófejét. Moszkvát e tulajdonságai mellett az is idegesítheti, hogy hatótávolsága 1000 kilométer. Varsó korábban az AGM-158A változatról tárgyalt az USA-val, amelyet hatótávja 370 kilométer.