A Független Államok Közösségének (FÁK) nyolc miniszterelnöke tegnap szabadkereskedelmi megállapodást írt alá - a laza szervezet valamennyi tagja, Azerbajdzsán, Üzbegisztán és Türkmenisztán kivételével, amelyek gondolkodási időt kértek az év végéig.

A Vlagyimir Putyin orosz kormányfő méltatta a hosszú viták és egyeztetések nyomán létrejött megállapodás jelentőségét, amely az áruk többsége esetében megszünteti a behozatali és kiviteli vámokat, s a kivételeket fokozatosan fogják elszámolni - jelentette a RIA Novosztyi. A vámunióba beszállt Ukrajna is, amely formálisan nem ratifikálta FÁK-tagságát, de eddig is részt vett az együttműködésben. Ezzel jelentősen kibővült az a vámunió, amelyet korábban hozott létre Oroszország, Kazahsztán és Belarusz.

Jövő év január 1-jével tervezik egyfajta "közös piac" létrehozását: a Közös Gazdasági Térség egyebek mellett koordinálná országai makrogazdasági politikáját, a versenyszabályokat és az agrártámogatásokat. Putyin azonban ennél is messzebbre tekint - a vámunióra építve egy eurázsiai gazdasági unió létrehozását javasolta - emlékeztetett a Dow Jones.