A hidegháborús diplomácia logikája ritkán tört meg az elmúlt évtizedekben, ám úgy tűnik, 2016 vége egy kivételt hoz. Vlagyimir Putyin orosz államfő nem óhajt amerikai diplomaták kiutasításával és az USA tulajdonában lévő orosz ingatlanok bezáratásával reagálni arra, hogy a washingtoni vezetés kiutasított 35 orosz diplomatát és bezáratott két orosz ingatlant az USA területén - számolt be a Washington Post.

Putyin sajtószolgálatán keresztül tudatta, hogy Oroszország ugyan fenntartja a jogot a válaszlépésre, de egyelőre nem kíván élni ezzel. Ehelyett azt tervezi, hogy további lépéseket tesz az orosz-amerikai kapcsolatok javítása érdekében, abban bízva, hogy a Donald Trump elnöki beiktatása változtat az Egyesült Államok Oroszország-politikáján.

A váratlan döntést megelőzően Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kezdeményezte 35 amerikai diplomata kiutasítását Oroszországból, illetve két amerikai kézben lévő oroszországi ingatlan bezárását.

Gesztusok sorozata

Az Obama-adminisztráció azért döntött a kemény fellépés mellett, mert az amerikai hírszerző ügynökségek szerint az orosz titkosszolgálat a kampánycsapatok e-mail-rendszereinek feltörésével, és az így szerzett információk szelektív kiszivárogtatásával manipulálta az elnökválasztást. Barack Obama elnök szerint nagyot hibázna az amerikai politika, ha szemet hunyna az ügy felett.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök sajnálatosnak minősítette, hogy az Obama-adminisztráció, amely nyolc évvel ezelőtt azzal kezdte, hogy újrakezdést hirdetett az orosz-amerikai kapcsolatokban, oroszellenes "agóniával" fejezi be működését.

Mindenesetre úgy tűnik, hogy Putyin és Trump újabb újrakezdést akar. Az orosz elnök gesztusa előtt ugyanis a megválasztott elnök is tett egy hasonló lépést. Azzal a megjegyzéssel reagált az orosz diplomaták kitiltására, hogy ehelyett túl kellene lépni a választás körüli vitákon, és az USA előtt álló feladatokra kellene koncentrálni az ország erőit.