Putyin: Kijev elvesztheti orosz vámkedvezményeit

Kijev elveszíti az Oroszországgal élvezett kereskedelmi kiváltságait, ha szerződést köt az Európai Unióval – jelentette ki Putyin orosz elnök.
Barabás T. János, 2013. október 25. péntek, 12:56
Fotó: Napi.hu

Oroszország nem zárja el piacait az ukrán áruk elől, ha Kijev társulási szerződést köt az Európai Unióval, de azok nem élvezhetik a Független Államok Szövetsége vámuniójának előnyeit, amelynek jelenleg mindkét ország a tagja - nyilatkozta Vlagyimir Putyin orosz elnök egy minszki sajtóértekezleten.

Az Interfax Ukraine jelentése szerint az orosz államfő azt mondta, hogy ebben az esetben az ukrán áruk az orosz piac védelmében ugyanolyan elbírálás alá kerülnek, mint a világ bármely országáé, amely tagja a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO). Putyin, aki az oroszok által alapított Legfelső Eurázsiai Gazdasági Tanács ülésén vett részt a belarusz fővárosban, hangsúlyozta, hogy Kijevnek választania kell az Európai Unió és a Moszkva vezette vámunió között, bár hozzáfűzte, hogy nem ellenzik az ukránok közeledését az EU-hoz, az ügyben dönteni szuverén joguk.

Mint mondta, Viktor Janukovics ukrán elnök kérésére még azelőtt tanácskozni fognak, hogy Kijev aláírná a társulási szerződést az Európai Unióval. Az ukrán államfő kétségbeesett erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy aláírják azt, de ugyanakkor megőrizzék az eddigi kapcsolatokat Oroszországgal - amit az EU is lehetetlennek tart.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2013.10.25 22:05

PUTIN már kezd megharagudni !!!
Mi lesz ha valóban mérges lesz ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html