Putyin lenyúlhatja, amit akar Ukrajnából

Éles vita alakult ki az ukrán oligarchián belül arról, hogy lemondjanak-e az ország EU- és NATO-csatlakozásáról, továbbá az orosz kézre került területekről cserébe azért, hogy Ukrajna kijusson a jelenlegi sehova sem vezető se béke, se háború állapotból Oroszországgal.
Napi.hu, 2017. január 8. vasárnap, 19:02
Fotó: Reuters

Rossz politika lenne kompromisszumot keresni Oroszországgal - idézte a bne IntelliNews régiós hírportál Konsztantyin Jeliszejevet, az ukrán elnök kabinetvezető-helyettesét, aki a Wall Street Journalban (WSJ) megjelent véleménycikkében az ország egyik befolyásos oligarchája, Viktor Pincsuk írására reagált.

Pincsuk szerint - aki december végén jelentette meg véleményét a WSJ-ben - fájdalmas kompromisszumot kell kötni Oroszországgal az Ukrajna délkeleti részén (Dombasz) kialakult befagyott fegyveres konfliktus, illetve a 2014-ben Ukrajnától Oroszországhoz csatolt Krím félsziget ügyében. Utóbbi annak idején az egekbe lökte Vlagyimir Putyin orosz államfő népszerűségi mutatóit.

Az ország EU- és NATO-csatlakozását le kell venni a napirendről, hogy békét teremthessenek, mert enélkül nem térhet vissza az élet a normális kerékvágásba Ukrajnában.

Egy lépést sem hátra

Jeliszejev, aki nyilván a klánok uralta ország más oligarchái nevében szólalt meg, úgy véli, hogy nem lehet visszalépni Ukrajna euroatlanti integrációjában. Ezzel feladnák az ország szuverenitását és területi egységét. Írása szerint a kijevi vezetés nem fontolgatja, hogy területi üzleteket kössön sem Dombasz, sem a Krím feláldozásával.

A délkelet-ukrajnai térségben nem tarthatnak választásokat addig, amíg "orosz csizmák tapossák Ukrajna földjét" - utalt arra, hogy az orosz hadsereg közvetlenül támogatja az ottani szeparatista milicistákat. Nem engedik meg, hogy a Kreml legalizálja a megszállt területeket irányító bábkormányait.

Várjuk ki a végét!

Ez az ütésváltás azonban nyilvánvalóan nem az utolsó az ország elitjének útkeresésében. Pincsuk Ukrajna leggazdagabb oligarchája, kezében van a legnagyobb ukrán acélcsőgyártó, az Interpipe és egy Londonban bejegyzett befektetési cég, az EastOne-csoport.

Felesége, Olena Pincsuk a korábbi ukrán államfő Leonyid Kucsma lánya, egyben a dombaszi konfliktust felügyelő EBESZ-ukrán-orosz csoport Ukrajnát képviselő tagja. Pincsuk ICTV médiacsoportja támogatja Kucsmát, aki továbbra is befolyásos tagja a kijevi politikai elitnek.

Engedni kell!?

Pincsuk ugyan a Krím ügyében nem javasolja az területszerzést elutasító ukrán álláspont megváltoztatását, de jelzi, hogy ha semmi sem történik, akkor 15-20 évbe telhet, mire sikerülhet stabilizálni az ország infrastruktúráját, pénzügyi rendszerét és szociális viszonyait. Szerinte el kellene fogadni, hogy Dombaszban a jelenlegi helyzetben helyi választásokat tartsanak.

Megszólalásával nem csupán a kormány válaszát váltotta ki, hanem meglehetősen durva válaszokat provokált az ország Nyugat-barát köreiben. Szakértők szerint a kormány válasza azért késlekedhetett egy hetet, mert Pincsuk cikke mögött valójában a kijevi vezetés áll. Talán tesztelni próbálják egy az oligarcha cikkében szereplő békefolyamat társadalmi fogadtatását.

A meccs két hét múlva folytatódhat a davosi világgazdasági fórumot hagyományosan megelőző ukrán tanácskozáson, amelyet Pincsuk jótékonysági szervezete szervez. Az idei rendezvény felszólalóinak listája eligazítást adhat arról, milyen megoldásokat keres az ukrán elit az országot lebénító se béke, se háború állapot feloldásában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

POTUS, 2017.01.09 12:14

@atombandi: "en elsore a natohoz vennem fel ukrajnat, akar kulsos tagkent, akkor onnantol mar nato katonak is orizhetnek a hatart, nem lenne ott orosz fegyvercsempeszet az tuti. es krimre is be lehetne menni"

Jajajajjj... nem is értem miért nem tette ezt eddig a NATO... miért nem szóltál nekik?

Az oroszok első lépése egyébként az lenne, hogy elzárják a gázt, dehát kit zavarna az, pláne ebben a kellemes időben...

Tényleg, mért nem állsz be az ukrán hadseregbe, ott tárt karokkal várnának egy ilyen elszánt harcost, a szeparatistáknak is lenne végre egy célpontjuk, gyakorolni...

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2017.01.09 11:50

@atombandi: Nem pakol ki a nato senkit sehonnan. Egyetlen NATO-tagállam sem fogja bevállalni a nyílt fegyveres konfliktust az oroszokkal, mert nem akarja a honfitársait tepsiben hazaküldve látni.

Álmodozz csak, te russzofób barom, de még inkább: ha ennyire utálod az oroszokat, ne mást küldjél magad helyett: mint már mondtam, menjél oda, aztán harcolj a dicső ukrán hadseregben. Jó szórakozást. :P

Nem volt szükség rá, hogy megerősítsd liberálnáci voltotad, mert már korábban jeleztem, hogy tudom, hogy az vagy. Sok szerencsét a választójog szűkítéséről szőtt álmaidhoz is, lúzerkém. :O
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.01.09 11:41

@Dakota Summer:
tevedes, az oroszoknak meg mindig meglesz a lehetoseguk, hogy elkotrodjanak onnan. kapnak ra par hetet, es onnantol vagy leteszik a fegyvert, vagy a nato kipakolja a szabadharcosokat. oroszok nincsenek is ott, a sajat bevallasuk szerint, nem is tudom mitol felsz... :)

en leszukitenem a szavazati jogot, mint a sicc, a fidesz szavazoinak a nagy resze egybol kodde valna. a sok hulye, kepzetlen nyugger es cigany onnantol nem szamitana. nem rossz egy altalad "liberalis"-nak titulalt embertol, mi?

szoval szepen nyomod a kodszurkalast, de szolok, hogy nem talalt...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Dakota Summer, 2017.01.09 11:29

@atombandi: igen, tipikus liberálnáci hozzáállás, az emberek hülyék, mert nem azt képviselik, amit ti akartok. Ez persze azt jelenti, hogy a demokrácia pedig hülyeség, mert abban a hülye emberek diktálnak. ilyen az, amikor a libsiből kibújik a náci. :P

És természetesen baromság, hogy egy átlagholland nem érné fel ésszel azt, hogy Ukrajna megsegítése miről szól, csakhát egy buta lózung, amit hangoztatsz, mert ugyan mi hasznunk van Ukrajnából? Semmi, ez egy tökéletesen egyoldalú viszony, és mindig is az lesz.

A NATO-nak pedig nem lenne választása, ha felvenné Ukrajnát: aranyom, akkor a NATO-nak a Washingtoni Szerződés értelmében fel kell lépnie. Nem lenne választási lehetősége, érted?

Na most cska egy igazi elvakult liberálbolsevista köcsög küldené oda a NATO-országok, és köztük magyar állampolgárok százezreit, hogy harcoljanak valami ködös cél érdekében, és visszavegyenek egy földdarabot az oroszoktól, ahol egyébként orosz többség él, és amit egy kommunista diktátor döntésével adtak oda Ukrajnának.

Menjél oda, aztán harcolj, kisgeci. Az ukránok tárt karokkal várják a hozzád hasonló őrülteket. :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.01.09 10:33

@Dakota Summer:
az emberek nagy resze hulye, mert a joleti rendszer megfosztotta attol, hogy nap, mint nap atelje, hogy csapatban sokkal jobb eredmenyeket lehet elerni, mintha mindenki egyenileg probalna ervenyesulni. ha igy nezzuk az eu is egy csapat, es ukrajna segitsege is egy ilyen megnyilvanulas, amit az atlagpolfar nem is er fel esszel.

a nato fele reszhez hozzateszem, hogy a haboruhoz ket fel kell. jelen esetben teruletfoglalasrol van szo, van egy agresszor, es van egy a hatrait vedo koalicio. nem a vedkezo fel robbantja ki a haborut, hanem az agresszor. ne keverjuk az okot es az okozatot. ha a nato ukrajna megssegitese felol dont, akkor ok a vedekezo fel mellett szallnak be, nem ok lesznek az agresszorok. ha haboru lesz, az az oroszok lelken szarad, valszeg el is fogjak bukni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html