Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rossz politika lenne kompromisszumot keresni Oroszországgal - idézte a bne IntelliNews régiós hírportál Konsztantyin Jeliszejevet, az ukrán elnök kabinetvezető-helyettesét, aki a Wall Street Journalban (WSJ) megjelent véleménycikkében az ország egyik befolyásos oligarchája, Viktor Pincsuk írására reagált.

Pincsuk szerint - aki december végén jelentette meg véleményét a WSJ-ben - fájdalmas kompromisszumot kell kötni Oroszországgal az Ukrajna délkeleti részén (Dombasz) kialakult befagyott fegyveres konfliktus, illetve a 2014-ben Ukrajnától Oroszországhoz csatolt Krím félsziget ügyében. Utóbbi annak idején az egekbe lökte Vlagyimir Putyin orosz államfő népszerűségi mutatóit.

Az ország EU- és NATO-csatlakozását le kell venni a napirendről, hogy békét teremthessenek, mert enélkül nem térhet vissza az élet a normális kerékvágásba Ukrajnában.

Egy lépést sem hátra

Jeliszejev, aki nyilván a klánok uralta ország más oligarchái nevében szólalt meg, úgy véli, hogy nem lehet visszalépni Ukrajna euroatlanti integrációjában. Ezzel feladnák az ország szuverenitását és területi egységét. Írása szerint a kijevi vezetés nem fontolgatja, hogy területi üzleteket kössön sem Dombasz, sem a Krím feláldozásával.

A délkelet-ukrajnai térségben nem tarthatnak választásokat addig, amíg "orosz csizmák tapossák Ukrajna földjét" - utalt arra, hogy az orosz hadsereg közvetlenül támogatja az ottani szeparatista milicistákat. Nem engedik meg, hogy a Kreml legalizálja a megszállt területeket irányító bábkormányait.

Várjuk ki a végét!

Ez az ütésváltás azonban nyilvánvalóan nem az utolsó az ország elitjének útkeresésében. Pincsuk Ukrajna leggazdagabb oligarchája, kezében van a legnagyobb ukrán acélcsőgyártó, az Interpipe és egy Londonban bejegyzett befektetési cég, az EastOne-csoport.

Felesége, Olena Pincsuk a korábbi ukrán államfő Leonyid Kucsma lánya, egyben a dombaszi konfliktust felügyelő EBESZ-ukrán-orosz csoport Ukrajnát képviselő tagja. Pincsuk ICTV médiacsoportja támogatja Kucsmát, aki továbbra is befolyásos tagja a kijevi politikai elitnek.

Engedni kell!?

Pincsuk ugyan a Krím ügyében nem javasolja az területszerzést elutasító ukrán álláspont megváltoztatását, de jelzi, hogy ha semmi sem történik, akkor 15-20 évbe telhet, mire sikerülhet stabilizálni az ország infrastruktúráját, pénzügyi rendszerét és szociális viszonyait. Szerinte el kellene fogadni, hogy Dombaszban a jelenlegi helyzetben helyi választásokat tartsanak.

Megszólalásával nem csupán a kormány válaszát váltotta ki, hanem meglehetősen durva válaszokat provokált az ország Nyugat-barát köreiben. Szakértők szerint a kormány válasza azért késlekedhetett egy hetet, mert Pincsuk cikke mögött valójában a kijevi vezetés áll. Talán tesztelni próbálják egy az oligarcha cikkében szereplő békefolyamat társadalmi fogadtatását.

A meccs két hét múlva folytatódhat a davosi világgazdasági fórumot hagyományosan megelőző ukrán tanácskozáson, amelyet Pincsuk jótékonysági szervezete szervez. Az idei rendezvény felszólalóinak listája eligazítást adhat arról, milyen megoldásokat keres az ukrán elit az országot lebénító se béke, se háború állapot feloldásában.