Oroszország a gazdasági és a katonai kapcsolatok elmélyítését ajánlja Szerbiának, amely ingadozik az EU-val és az USA-val ápolt kapcsolatai erősítése és oroszbarát tradícióinak fenntartása között - írta a Bloomberg. A belgrádi vezetés már-már bizarr tárgyalásokat folytat.

Tagjelöltje az Európai Uniónak, miközben részese lehet az oroszok vezette Eurázsiai Gazdasági Unió kínálta szabadkereskedelmi rendszernek. A belgrádi vezetés ez utóbbiról egyeztetett a hét elején Szergej Lavrov külügyminiszterrel.

Miközben régiószerte sikereket érnek el az oroszbarát politikusok, Lavrov jelenlétével erősítette a jövő áprilisban újraválasztásáért induló Tomislav Nikolic államfőt, Moszkva régi barátját.

Idegeskednek

A NATO tagországait egyre jobban idegesíti, hogy Vlagyimir Putyin orosz államfő igyekszik destabilizálni a kelet-közép-európai régió országait, megteszi a tőle telhetőt, hogy aláássa az USA és az EU befolyását a térségben. A Krím orosz annexiója után a katonai szervezet erősítette jelenlétét a balti országokban és a Balkánon is, hogy elriassza Moszkvát a további nyomulástól.

A feszültséget mutatja, hogy Montenegró, amely még idén a NATO teljes jogú tagállama lehet és nem mellesleg az EU tagjelölt országa, az októberi választások manipulálásával vádolja a Kremlt. Húsz embert, főként ott élő szerbeket tartóztattak le azzal a váddal, hogy orosz segítséggel puccsot terveztek az ország Nyugathoz csatlakozásának megakadályozására.

Tiki-taki

Oroszország persze tagadja a vádakat, ám Milo Djukanovics, aki ellen montenegrói álláspont szerint merényletet terveztek, arra figyelmeztetett, hogy Szerbia az oroszok első számú célpontja a régióban. A Kreml üzenete szerinte egyértelmű: Szerbia rosszul dönt azzal, hogy csatlakozni akar az EU-hoz.

Miközben Alaksandar Vucic miniszterelnök fel akarja készíteni a 7,2 millió lakosú országot a 2020-as uniós csatlakozásra, megesküdött arra is, hogy erősíti a szoros orosz-szerb kapcsolatokat.

Lehetetlen fenntartani területi egységünket és szuverenitásunkat Oroszország nélkül - mondta Ivica Dacic külügyminiszter arra utalva, hogy Moszkva támogatja Belgrád elzárkózását a Szerbiából kivált Koszovó elismerésétől.

Miközben Vucic Brüsszelben tárgyal azt is leszögezte, hogy kormánya üdvözöl bármilyen orosz befektetést az energetikába, a mezőgazdaságba és a távközlésbe. Emellett tárgyalni kívánnak a Kremllel arról, hogy orosz cégek részt vállaljanak a veszteséges szerb vegyipar megmentésében.