Putyin megfenyegette Finnországot

Oroszország válaszlépéseket tesz, ha a semleges Finnország belép a NATO-ba - jelentette ki pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök a Sauli Niinistö finn kollégájával tartott találkozó utáni közös sajtótájékoztatón a finnországi Naantaliban.
Index.hu, 2016. július 1. péntek, 22:01
Fotó: Reuters

Putyin szerint ha Finnország belép a katonai szövetségbe, akkor el kell gondolkodnia azon, hogy azok az orosz katonák, akiket korábban elvezényeltek a finn határ közeléből, maradnak-e jelenlegi pozíciójukon - írja az Index.

Az orosz államfő szerint a belépéssel a finn hadsereg elvesztené függetlenségét és szuverenitását, teljes egészében az orosz határok felé terjeszkedő NATO-struktúra részévé válna.

Mégis mit kéne tennünk, hogy a határaink közelében növekvő NATO-jelenlétre válaszoljunk? - kérdezte Putyin.

Szerinte Oroszország párbeszédet próbál indítani a NATO-val, függetlenül attól, hogy a katonai szövetség az orosz határok felé terjeszkedik. Oroszország a júliusi varsói NATO-csúcs után, Brüsszelben kezdeményez dialógust a katonai szövetséggel a bizalom növelése és a konfliktusok elkerülése érdekében.

Az ukrán válság kirobbanása után Finnországban felmerült a NATO-csatlakozás kérdése, Jyrki Katainen és Alexander Stubb konzervatív miniszterelnök is a tagság mellett állt ki, de világossá tették, hogy tisztában vannak azzal, hogy a társadalom többsége nem támogatja a csatlakozást. Ugyanakkor az utóbbi két évben pedig szorosabbá vált Helsinki együttműködése a katonai szövetséggel. A finn elnök közölte: országa meg akarja őrizni a nyitott párbeszédet Oroszországgal, a kétoldalú kapcsolatok a finn védelem egyik elemét képezik.

Vlagyimir Putyin a finn üzleti szféra iránti orosz érdeklődésről is beszélt. Javasolta, hogy az Oroszország elleni szankciók miatt elszenvedett károkat úgy csökkentsék a finn vállalatok, hogy áttelepülnek a Oroszországi Föderáció területére, és ott folytatják termelőtevékenységüket - olvasható az Indexen.

HOZZÁSZÓLÁSOK