Sajnálkozását fejezte ki a Kreml amiatt, hogy Vlagyimir Putyin államfő "nélkülözhetetlen" részévé vált az amerikai elnökválasztási kampánynak - írta a Reuters. Ami azt illeti az orosz vezetésnek elege van abból, hogy Oroszországot folyamatosan negatív színben tüntetik fel a választási kommunikációban.

Pozitívan tessék hozzáállni!

A rosszalló megjegyzést az követően született, hogy Donald Trump, a Republlikánus Párt jelölje a hét elején azzal vádolta Oroszországot, hogy megszegte az Egyesült Államokkal kötött egyezségét a szíriai tűzszünet ügyében. Ez szerinte azt bizonyítja, hogy Putyin nem tiszteli az USA vezetőit. (Ezzel bizonyára arra akart utalni, hogy ha ő lenne az elnök, akkor meglenne a kellő tisztelet.)

Természetesen azt szeretnénk, ha az országunkat pozitívan emlegetnék, ám a legnagyobb sajnálatunkra azt tapasztaljuk, hogy Oroszország említése - az "orosz kártya" kijátszása - elválaszthatatlan része lett az elnökválasztási kampánynak - mondta Dmitrij Peskov, a Kreml szóvivője egy újságírókkal folytatott telefonos konferenciabeszélgetésen.

Trump dicsérte

A bosszankodásban része lehetett annak is, hogy az alelnökjelöltek keddi vitájának egyik sokat idézett része is Oroszországról és Putyinról szólt. Tim Kaine szenátor, a Demokrata Párt alelnökjelöltje emlékeztette vitapartnerét, Mike Pence-t, Indiana állam kormányzóját, hogy főnöke, Donald Trump, a Republikánus Párt elnökjelöltje dicsérte az orosz elnököt.

Pence kapásból letagadta ezt "vádat", hozzátéve, hogy szerinte Putyin jelentéktelen, ám erőszakos vezető. Valójában Trump többször elismerően szólt Putyinról, ezért egy kommentátor szerint Pence-nek inkább vele kellene leülnie egy vitára, ha ez a véleménye.

Most mi van?

Kaine megemlítette, hogy Trump nemrégiben azt állította: Putyin nem avatkozott be az ukrajnai belháborúba, ám Pence ezt is letagadta. Valójában Trump tényleg ezt mondta annak ellenére, hogy a vezetése alatt Oroszország 2014 tavaszán gyakorlatilag elcsatolta szomszédjától a Krím félszigetet.

Pence egyébként saját magának is ellenmondott, ugyanis nemrégiben kijelentette: Putyin erősebb vezetője saját országának, mint Barack Obama az USA-nak.