Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kommunisták ellenezték a kezdeményezést, 101 képviselő nemmel szavazott, egy tartózkodott. A 450 fős orosz törvényhozásban így is 339 képviselő szavazott igennel. A javaslat elfogadásához legalább 226 voksra volt szükség.

A törvényjavaslat szerint jövő december helyett jövő szeptember harmadik vasárnapján tartanák a parlamenti választásokat. Azoknak a képviselőknek a mentelmi joga azonban, akik nem szereznek mandátumot a következő parlamenti ciklusra, jövő év december 4-ig fennmaradna.

A gazeta.ru orosz internetes elemző oldal becslése szerint a jelenlegi parlamentből a képviselők 60 százaléka nem jut be a következő törvényhozásba. Ők meglehetősen sok pénzt, több mint 1,5 millió rubel (mintegy 7,5 millió forint) kompenzációt kapnak, és havi pénzügyi javadalmazásuk, állami biztosításuk, szolgálati lakásuk is megmarad jövő december 4-ig.

A törvényjavaslatot a kormányzó Egységes Oroszország párt (JeR), az ellenzéki Igazságos Oroszország párt és a liberális demokraták frakcióvezetői, valamint Szergej Nariskin, a duma elnöke terjesztették be a parlament alsóházának. Azzal indokolták, hogy a választások előbbre hozatala "a költségvetési folyamatot segíti". A végleges döntést a parlamenti választások előbbre hozataláról június utolsó napján hozzák meg a képviselők.

Jevgenyij Gontmaher neves orosz közgazdász hipotézise szerint a parlamenti választások időpontjának megváltoztatására egy előre hozott elnökválasztás miatt van szükség Oroszországban. Vlagyimir Putyint 2012 márciusában választották meg harmadszor is orosz államfőnek, de nem egyszer jelezte már, hogy kész újra indulni a posztért. A törvény szerint 2018 márciusában lenne újabb elnökválasztás, de egyes szakértők úgy vélik, hogy a nyugati szankciók okozta jelenlegi gazdasági gondok - növekvő árak és csökkenő jövedelmek - közepette az orosz társadalom türelme addig nem tartana ki. Egyes politológusok feltételezése szerint 2017 szeptemberére hoznák előbbre az elnökválasztást.

Alekszej Kudrin, az államfőhöz közeli volt orosz pénzügyminiszter csütörtökön a szentpétervári nemzetközi gazdasági fórumon egyetértett az előre hozott oroszországi elnökválasztás gondolatával, mondván, hogy akkor meg lehetne hirdetni egy szerinte szükséges reformprogramot.

Oroszországban 2011. december 4-én volt utoljára parlamenti választás, amely nem hozott semmiféle változást a duma összetételében az előző ciklushoz képest. Az orosz elnök hatalmával szembehelyezkedő ellenzék akkor sem jutott be a törvényhozásba.