Nagyon jók, konstruktívak a kapcsolataink (Brüsszellel); semmiféle "háborús cselekmény" nem folyik; ez nem kereskedelmi háború - közölte az orosz államfő az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés csúcsértekezletét lezáró sajtótájékoztatón. Hozzátette ugyanakkor, hogy a trösztellenes vizsgálat nem segít a kétoldalú viszonynak.

Tavaly szeptemberben az uniós ellenőrök a Gazprom és 20 európai partnercég 10 közép-és kelet-európai országban lévő irodáiban kutattak visszaéléseket bizonyító dokumentumok után - emlékeztetett Vlagyimir Putyin. Az orosz államfő szerint az Európai Bizottság vizsgálata az uniós országok súlyos gazdasági helyzetének, a kelet-európai tagállamok támogatásának a következménye.

"Valaki láthatóan elhatározta, hogy nekünk kell magunkra vennünk a teher egy részét ebből a támogatásból. Az egyesült Európa meg akarja őrizni politikai befolyását és még fizessünk is egy keveset érte. Ez azonban nem konstruktív megközelítés. Oroszország soha nem vett és a jövőben sem vesz magára plusz kötelezettségeket ezeknek az országoknak (a kelet-európai uniós tagállamoknak) a nem piaci szabályoknak megfelelően irányított gazdaságára vonatkozóan " - hangoztatta Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök hozzátette ugyanakkor, hogy a kérdést remélhetőleg veszteségek nélkül sikerül rendezni: "Nagyon számítok arra, hogy a gazdasági szereplők és az Európai Bizottság közötti jó szándékú üzleti párbeszéd során minkét fél veszteségek nélkül tud kikerülni ebből a helyzetből".

Az Európai Bizottság kedden jelentette be, hogy versenyfelügyeleti vizsgálatot indított a Gazprom orosz gázipari cég ellen. Brüsszel azt kívánja kideríteni, hogy a Gazprom akadályozza-e a versenyt a közép- és kelet-európai országok gázpiacain és ezzel megsérti-e az Európai Unió monopóliumellenes előírásait. A gyanú szerint a Gazprom megakadályozta a gázszállítások diverzifikálását ezekben az országokban, valamint indokolatlan gázárakat szabott, a kőolaj árához kötve azokat.