BUX

Putyin Orbán előtt még Merkellel tárgyalt

A kelet-ukrajnai rendezésről kötött múlt heti minszki megállapodásról tárgyalt telefonon a német kancellár, az orosz és az ukrán elnök - közölte kedd hajnalban az orosz elnök hivatala.

MTI, 2015. február 17. kedd, 08:06

A Kreml tájékoztatása szerint Angela Merkel, Vlagyimir Putyin és Petro Porosenko a térségbeli tűzszünetről, a kelet-ukrajnai Debalceve település környékén kialakult helyzetről, valamint az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelőinek szerepéről egyeztetett.

A német kormány szóvivője kedden ugyanakkor azt mondta, Merkel és Porosenko a telefonbeszélgetés során felszólította Putyint, hogy gyakoroljon nyomást az oroszbarát szakadárokra a tűzszünet betartása érdekében. A beszámoló szerint a három vezető között egyetértés született arról, hogy kedden, a minszki megállapodásnak megfelelően megkezdődjön a nehézfegyverzet kivonása a térségből.

A RIA Novosztyi orosz hírügynökség korábban azt írta, az ukrán fegyveres erők azt mérlegelték, hogy katonáikat fegyveres erővel, a köréjük vont ostromgyűrű áttörésével hoznák ki Debalceve településről.

Eduard Baszurin, a donyecki szakadárok egyik magas rangú parancsnoka hétfőn szabad elvonulást ajánlott fel a városban "körbezárt" ukrán katonáknak, ha leteszik a fegyvert.

A Reuters hírügynökség információi szerint az ukrán fegyveres erők mintegy hétezer tagja lehet jelenleg Debalcevében.

A város stratégiai jelentőségét az adja, hogy közlekedési csomópont, itt halad a Donyecket Luhanszkkal, valamint az oroszországi Rosztov-na-Donu városával összekötő vasút.

A TSZN ukrán hírtelevízió arra hívta fel a figyelmet, hogy vasúton lényegesen több, úgynevezett humanitárius segélyt tudna eljuttatni Moszkva a kelet-ukrajnai szakadár területekre.

Az ukrán hatóságok eddig egyetlen orosz segélykonvoj rakományát sem ellenőrizhették, azt feltételezik, hogy a fehérre festett Kamaz teherautók fegyvereket és lőszereket szállítanak a szakadároknak. Gyanújukat erősíti az, hogy a segélyszállítmányok érkezése után rendre intenzívebbekké váltak a szakadárok támadásai.