BUX
38366

Putyin őszintén beszélt az atomfegyverek élesítéséről

A kijevi államcsínyt követően Oroszország készen állt atomfegyvereinek készenlétbe helyezésére is - nyilatkozta az orosz elnök a félsziget tavaly márciusi elcsatolását megelőző krími parlamenti döntésre és a népszavazásra utalva a Rosszija 1 állami televíziós csatornának adott interjúban.

MTI, 2015. március 15. vasárnap, 15:01

A kijevi államcsínyt követően Oroszország készen állt atomfegyvereinek készenlétbe helyezésére is - jelentette ki Putyin. A Krím félsziget Ukrajnától Oroszországhoz csatolásának első évfordulójára készített filmben az orosz elnök arra hivatkozott, hogy a nyugati partnerek tekintetében nem volt érthető számára, hogy azok be fognak-e avatkozni katonailag az ukrajnai eseményekbe.

Putyin azt is elmondta az állami tévének, hogy tavaly márciusban az ő utasítására a félsziget partjain harckészültségbe helyezték a Basztyion típusú orosz rakétarendszert, hogy demonstrálják a Krím megbízható védelmét, és hogy "ez még az űrből is látható legyen".

Jogilag nem kifogásolható a "Krími tavasz"

Vlagyimir Putyin azt mondta, hogy semmi kifogásolni való nincs a történtekben az ukrán jog szempontjából, minden teljesen szabályos volt. Elmondta, hogy a krími parlament munkáját kellett biztosítani, (hogy az dönthessen a félsziget hovatartozásáról szóló népszavazás kiírásáról) és garantálni a képviselők biztonságát.

Tavaly február 27-én 110 orosz kommandós szállta meg a dél-ukrajnai Krími Autonóm Köztársaság parlamentjét, a képviselők oroszbarát kormányt választottak, és népszavazást írtak ki az Oroszországhoz való csatlakozásról.