Az uralkodó Egyesült Oroszország párt "atletikus termetű" aktivistáiból szervezett 3-4 fős járőrök fogják ellenőrizni a közrendet és megvédeni a hagyományos értékeket Moszkva utcáin e hónap végétől - értesült a Kommerszant.

A testület tagjait, akik a párt nevével és logójával ellátott egyenruhát is kapnak, elsősorban a magán biztonsági szolgálatok és a civil védelmi szervezetek, valamint a kozák félkatonai szervezetek tagjaiból toborozzák. A közterület-felügyelethez hasonló járőrök egyik feladata, hogy videóra vegyék a bűncselekmények elkövetését, és a felvételeket kitegyék egy internetes szégyenfalra. Várhatóan bevetik őket az ellenzéki tüntetések kordában tartására is.

A kozákok már bejelentették, hogy 1400 emberüket mozgósítják - az elsősorban az ukrajnai harcokban való részvétel elől elmenekült - a behívásnak nem engedelmeskedő katonaszökevények levadászására. Már csatlakoztak a rendőrségi járőrökhöz félkatonai szervezeteik tagjai, egyelőre leginkább a közterületen italozók megrendszabályozásában segítenek - írta a The Moscow Times.