Putyin több munkatársát kitilthatják az EU-ból és Amerikából

Beutazási tilalmat rendelhet el hétfőn az Európai Unió és az Egyesült Államok Vlagyimir Putyin orosz elnök közvetlen környezetének több tagja, valamint orosz politikusok és gazdasági vezetők ellen - írta pénteken a Bild című német lap brüsszeli és washingtoni diplomáciai forrásokra hivatkozva.
Inforádió, 2014. március 14. péntek, 15:11
Fotó: Napi.hu

A Bild online kiadásában megjelent beszámoló szerint amennyiben az ukrajnai Krím félsziget Oroszországhoz csatolásáról döntenek a vasárnapi népszavazáson, Washington és Brüsszel már másnap kitiltja többek között Szergej Ivanovot, a Kreml hivatalvezetőjét, Szergej Sojgu védelmi minisztert, Alekszandr Bortnyikovot, a Szövetségi Biztonsági Szolgálat vezetőjét és Nyikolaj Patrusevet, a nemzetbiztonsági tanács titkárát.

Beutazási tilalmat rendelnek el Putyin három befolyásos tanácsadója, a Kreml főideológusaként számon tartott Vlagyiszlav Szurkov, valamint Alekszej Puskov és Szergej Glazjev ellen is.

Washington és Brüsszel listájára az elnök közvetlen környezetének nyolc tagja mellett felkerült még a Gazprom gázipari társaság és a Rosznyeft olajvállalat vezetője, Alekszej Miller és Igor Szecsin is, továbbá Alekszandr Vitko, a fekete-tengeri flotta parancsnoka, Dmitrij Kiszeljov, a RIA Novosztyi hírügynökség helyébe lépett Oroszország Ma nevű új médiaholding vezetője és Vlagyimir Zsirinovszkij, a populista Liberális Demokrata Párt elnöke.

A listát John Kerry amerikai külügyminiszter és Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője irányításával állították össze. A beutazási tilalom elrendeléséről az EU részéről a tagállami külügyminiszterek hétfői ülésén dönthetnek. Az intézkedés az állam- és kormányfők legutóbbi, rendkívüli csúcstalálkozóján összeállított szankciósorozat második hullámába illeszkedik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Segesvar, 2014.03.14 15:47

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html