Putyin üzent Brüsszelnek

Oroszország az EU tagállamaival külön-külön fogja fejleszteni kapcsolatait, ha nem sikerül megállapodnia az unióval - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteki, 12. alkalommal megtartott moszkvai évértékelő sajtóértekezletén.
Index.hu, MTI, 2016. december 23. péntek, 16:00
Fotó: MTI/EPA

Az orosz elnök szerint a kapcsolatok megromlásáért nem Oroszország felelős, és Moszkva a nyugati szankciókra reagált válaszintézkedéseivel. Putyin az elhidegülés okát arra vezette vissza, hogy 2014-ben három uniós külügyminiszter is szavatolta Viktor Janukovics ukrán elnök és az ellenzék megállapodását, az EU mégsem tett semmit az államfőt megdöntő "államcsíny" ellen. Rámutatott, hogy a nyugati szankciók még a terrorellenes együttműködést is gátolják.

Magyarország is szóba került

Az Index tudósítása szerint lengyel újságíró kérdezett, de Putyinnak az EU jövője kapcsán Magyarország is eszébe jutott. Erős és önálló partnerre van szükség Európában, érdektelen tárgyalni vele, ha valójában harmadik félhez kell fordulnunk - mondta az Egyesült Államok említése nélkül. Putyin szerint az EU-ban már több, a tagországokra kötelezően érvényes döntés születik Brüsszelben, mint a Szovjetunió idején Moszkvában a 15 tagra vonatkozóan. Magas fokú a centralizáció, hogy ez jó, vagy rossz, azt döntsék el maguk az európaiak - fogalmazott. Putyin szerint érthető, ha például a migráció kapcsán vannak országok, amelyeknek nem tetszenek a brüsszeli döntések.

De ezt Lengyelországnak vagy Magyarországnak nem velünk kell megtárgyalnia, nem is teszik, hanem Brüsszellel.

Helyes az ukrán vízummentesség

Putyin ugyanakkor "teljes támogatásáról" biztosította, és a helyes irányba tett lépésnek nevezte az Ukrajna és az Európai Unió közötti vízumkényszer eltörlését. A vízumkényszer fennmaradását a hidegháború örökségének minősítette Európában. Nem zárta ki annak lehetőségét, hogy grúz állampolgárok vízum nélkül utazhassanak Oroszországba.

Hozzátette, hogy az ukrajnai rendezésről a "normandiai" formátumban - orosz, ukrán, német és francia részvétellel folytatott - tárgyalások nem nagyon hatékonyak, mindazonáltal a folytatásuk mellett foglalt állást.

Putyin hangot adott abbéli reményének, hogy az orosz-ukrán kapcsolatok normalizálódni fognak, és az épülő kercsi híd (a Krím félszigetnél) hasznos lesz majd a kétoldalú gazdasági kapcsolatok szempontjából is.

Felesleges mást okolni a kudarcért

Putyin arról is beszélt, hogy kész a konstruktív együttműködésre Donald Trump megválasztott republikánus amerikai elnökkel, az orosz-amerikai kétoldalú biztonsági és gazdasági kapcsolatok normalizálásra, valamint - meghívás esetén -  kész ellátogatni az Egyesült Államokba.

Arra a vádra reagálva, amely szerint Moszkva beavatkozott volna az amerikai belpolitikai küzdelembe, Putyin felhívta a figyelmet, hogy az amerikai demokraták nemcsak az elnök-, hanem a törvényhozási választásokat is elvesztették, ezért felesleges a kudarcért másokat okolniuk. Úgy vélekedett, hogy az amerikai demokratáknak rendszerszerű problémákkal kell megküzdeniük, meg kell tanulniuk méltósággal veszíteni, és bocsánatot kellett volna kérniük a választóktól azon információk miatt, amelyeket hackerek a nyilvánosság elé tártak a Demokrata Nemzeti Bizottság elektronikus levelezéséből.
Meglátása szerint az Obama-kormányzat a társadalmat megosztó politikát folytatott. Ezt azzal támasztotta alá, hogy a Fehér Ház megmondta az amerikaiaknak, kire ne szavazzanak.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy személyesen mit válaszolt Barack Obama elnöknek az orosz hackertámadásokkal kapcsolatos vádjaira, kijelentette, hogy bizalmas magánbeszélgetés részleteit nem teszi publikussá.

Fegyverkezési verseny indult

Putyin újságírói kérdésre válaszolva elismerte, hogy fegyverkezési verseny indult el az Egyesült Államok és Oroszország között. Ez viszont az orosz elnök szerint akkor kezdődött, amikor 2002-ben Washington kilépett a rakétaelhárító rendszerek korlátozásáról szóló szerződésből (ABMT) - írja az Index.

"Két dolgot tehettünk: vagy saját ernyőt kell építenünk, vagy a másik oldal ernyőjét túllépő rendszert dolgozunk ki. Utóbbit választottuk, de a megállapodásaink keretein belül."

Putyin szerint az elvezet az amerikai atomarzenál további erősítéséhez, amiről Trump is beszélt. Az Egyesült Államok Európában, Nagy-Britanniában, de Törökországban, Hollandiában is modernizálja az ott tárolt amerikai atomfegyvereket, ez nyilván nem titok senki előtt. De tanulva a Szovjetunió felbomlásához vezető fegyverkezési versenyből Putyin kijelentette: Oroszország nem fognak túlköltekezni. Tavaly a védelmi kiadásaink a GDP 2,7 százalékot értek el, idén 4,7-et, de jövőre csak 3,3 , utána 2,8 százalék lesz, addigra a végrehajtjuk a szükséges programjainkat - mutatott rá az orosz elnök.

Szíria: a következő lépés a béketárgyalások elindítása

Szíriáról szólva azt mondta, hogy ott Aleppó "felszabadítása" után a következő lépés az egész országra kiterjedő tűzszünet elérése és a béketárgyalások elindítása lesz. Ezek helyszíne Moszkva, Ankara, Teherán és Damaszkusz megállapodása értelmében a kazah főváros, Asztana lesz. Orosz diplomáciai forrás szerint a tárgyalások január közepén kezdődnek majd.

Putyin Kelet-Aleppó evakuálását a modern kor legfontosabb humanitárius műveletének nevezte.

Kijelentette, hogy az ankarai orosz nagykövet meggyilkolása nem vezet az orosz-török kapcsolatok megromlásához. Putyin szerint a terrorcselekmény rávilágított, hogy milyen mélyen beszivárogtak a szélsőségesek a török biztonsági erőkbe, és most már hihetőbbnek tűnik számára, mint korábban, hogy az orosz katonai gép lelövését nem a legmagasabb szinten rendelték el Ankarában.

Nincs értelme egy előrehozott elnökválasztásnak

Belpolitikai témákról nyilatkozva egyebek között kijelentette, hogy Oroszországban nincs értelme jövőre előrehozott elnökválasztást tartani. A várakozások szerint Putyin 2018-ban ismét versenybe száll a Kremlért, igaz, a sajtótájékoztatón az elnök megint kitért az ezt firtató kérdés elől, azt állítva, hogy ennek eldöntéséhez időre lesz szüksége.

A gazdaság állapotát vázolva hangsúlyozta, hogy idén 0,5-0,6 százalékra csökkent az orosz gazdaság visszaesése, és reményét fejezte ki, hogy hamarosan ismét megkezdődik a növekedés.

Az infláció várhatóan Oroszország számára rekord alacsony, 5,5 százalékos lesz. Az államháztartási hiány a várakozások szerint a hazai össztermék (GDP) 3,7 százalékával lesz egyenlő, a nettó tőkekiáramlás pedig 16-17 milliárd dollárra csökkent, a külkereskedelmi mérleg aktívuma mintegy 70 milliárd dollár, amelyből mintegy 7 milliárd dollár it-exportból folyt be. Az egykulcsos orosz adórendszer nem változik meg.

Putyin méltatta a gazdaság több területén fellendült "importhelyettesítést".

Oroszország nem tervezi az elszigetelődést

Az elnök szerint idén 119 millió tonna gabonát takarítottak be Oroszországban. Hangsúlyozta, hogy Oroszország a világgazdaság része, és nem tervezi, hogy elszigetelődjön.

Vlagyimir Putyin szavai szerint tovább tartott a népességnövekedés az országban.

Az elnök elismerte, hogy a doppingolás a sportban valós probléma Oroszországban, de állítása szerint nincs állami doppingolási rendszer.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

POTUS, 2016.12.23 21:01

@isabella: igen, azt hívják borscs-nak... vagy szoljankának?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.12.23 20:59

...viszont a savanyú káposzta leve jól befűszerezve, hasonlóan orvosság lehet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.12.23 20:51

@POTUS: ...az oroszok emiatt a kajáik miatt tudnak egyébként rengeteget inni úgy, hogy meg sem érzik. Másolható a recept, csak nincs hozzá nálunk olyan üzlet, ahol ezeket be lehetne szerezni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2016.12.23 20:37

@isabella: "Másnaposság ellen nincsen jobb, mint a ruszli leve"

Vagy még több vodka...

Ha ha ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.12.23 20:34

...ezek a nagyon finom sós, hagymás orosz ételek pontosan olyanok, hogy akármennyit ihat az ember, meg sem érzi. Szilveszterre kötelező a ruszlit megvenni. Másnaposság ellen nincsen jobb, mint a ruszli leve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html