Putyinék üzentek Trumpnak - duplán nagy lehet a baj

Egy Szíria elleni újabb "agresszió" súlyos következményekkel járhat majd nemcsak a regionális, hanem a globális biztonságra nézve is - figyelmeztette Washingtont és szövetségeseit Moszkvából az orosz, a szíriai és az iráni külügyminiszter. A Kreml önmérsékletre hívott fel Észak-Koreával kapcsolatban is - idézi az MTI.
K. Kiss Gergely, 2017. április 14. péntek, 15:09
Fotó: MTI/EPA

Szergej Lavrov, az orosz diplomácia vezetője figyelmeztetést tett, a szíriai és iráni hivatali partnerével Valid Moallemnel és Mohamed Dzsavád Zaríffal közösen megtartott sajtótájékoztatón, az orosz fővárosban megtartott pénteki háromoldalú külügyminiszteri tanácskozást követően.

Lavrov felhívta a figyelmet, hogy a szíriai katonai repülőtér elleni katonai csapást a három ország agressziónak és az ENSZ Alapokmánya durva megsértésének minősíti. Az orosz tárcavezető szavai szerint a támadás célja a szíriai békefolyamat aláásása és damaszkuszi hatalomváltás elérése volt. Leszögezte, hogy ezek a kísérletek nem járnak majd sikerrel.

Elmondta: Moszkva, Damaszkusz és Teherán ragaszkodik hozzá, hogy az Egyesült Államok tartsa tiszteletben Szíria szuverenitását. Szavai szerint a felek amellett, hogy növelik erőfeszítéseiket az arab ország területén található "terrorista tűzfészek likvidálásáért", szót emeltek egy széleskörű terrorellenes front létrehozása mellett. Az orosz külügyminiszter szerint Moszkva minden szükséges támogatást megad a szíriai kormánynak ahhoz, hogy helyreállítsa a békét az országban.

Szergej Lavrov emlékeztetett rá, hogy Oroszország mellett Egyesült Államok is kezese a Szíria vegyifegyver-mentesítéséről szóló megállapodás végrehajtásának. Közölte: Moszkvát nem hivatalos formában értesítették arról, hogy amerikai haditechnikát telepítettek Szíria és Jordánia határára, azzal az céllal, hogy elvágják az Iszlám Állam szíriai és iraki csoportjai közötti kommunikációt. Kijelentette, hogy Oroszország figyelemmel kíséri az eseményeket, mert Szíria területén fegyveres erők kizárólag a terrorellenes harc érdekében vethetők be.

Az orosz miniszter kifogásolta, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW), biztonsági okokra hivatkozva, sosem folytat vizsgáltaot a fegyveres ellenzék ellenőrzése alatt álló területeken. Lavrov megengedhetetlennek nevezte, hogy a szervezet kizárólag távolról tájékozódik.

Moallem a közös sajtótájékoztatóján ismételten koholmánynak nevezte azt az állítást, hogy a szíriai kormányerők vegyi fegyvert vetettek be. Szavai szerint Damaszkusz nem rendelkezik ilyen eszközökkel. Megismételte a felhívást, hogy állítsanak fel egy nemzetközi szakértői csoportot, amely elfogulatlanul vizsgálhatná meg mind a szíriai vegyifegyver-incidens helyszínét, mind pedig azt a szíriai katonai repülőteret, amelyről nyugati állítások szerint a kormányerők vegyi csapást indítottak.

Korea is aggasztja őket

Moszkva minden országot arra szólított fel, hogy tanúsítson önmérsékletet és tartózkodjon a provokációként értelmezhető lépésektől az Észak-Korea körül kialakult helyzetben - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője pénteken Biskekben.

Peszkov szerint Oroszország "nagy aggodalommal" figyeli a feszültség kiéleződését a Koreai-félszigeten. Emlékeztetett rá, hogy Moszkva következetes álláspontot képvisel a nukleáris fegyverek elterjedésével szemben és egyúttal annak híve, hogy az összes válságot, beleértve az észak-koreait is, politikai és diplomácia rendezzék.

Az orosz elnöki szóvivő azt követően nyilatkozott erről, hogy az Egyesült Államok flottaköteléket vezényelt Észak-Korea partjainak közelébe, Phenjan pedig megelőző csapással fenyegetőzött. Észak-Koreában szombaton a tervek szerint katonai díszszemlét tartanak az államalapító Kim Ir Szen születésének 105. évfordulója alkalmából. Phenjan gyakran időzíti jelentős évfordulókhoz kísérleti atomrobbantásait vagy rakétakísérleteit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2017.04.15 09:16

Mivel rombolás, erőszak nélkül, szép szóval, kéréssel nem lehet lemondatni a gané magyar politikusokat, ezért nemzetközi, diplomáciai segítségre van szükség.

.

Az EU határolódjon el orbántól és a fidesztől, és azonnali hatállyal, a jövő évi választásokig, vagy orbán lemondásáig függessze fel a pénzügyi támogatásokat.

.

Az EU határolódjon el orbántól és a fidesztől, és azonnali hatállyal, a jövő évi választásokig, vagy orbán lemondaásáig függessze fel Magyarország szavazati jogát az EU Parlamentben.

.

Az EU Néppárt határolódjon el orbántól és a fidesztől, és zárja ki a Néppártból.

.

A NATO orbán és a fidesz oroszfüggő kapcsolatai és ténykedései miatt függessze fel kapcsolatait a kormánnyal, és vizsgálja ki, hogy történt-e haza és NATO árulás.
--------------------------------------------------
Az exügxynök és KISZ-titkár orbán meg a többi hasonszörű az orosz kapcsolatai veszélyes lehet a NATO és Magyarország biztonságát tekintve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2017, 2017.04.15 08:47

@matura: "Gáztámadás égbekiáltó ostobaság volt asszadtól"
Az az égbekiáltó ostobaság, hogy ezt van aki elhiszi ezt az ócska propaganda hazudozást.
Egy bizonyítékot írj már léci!
Miért tette volna aszad? Teljesen értelmetlen húzás lett volna, de gondolom mindjárt elmagyarázod.. (ja, nem) :))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matura, 2017.04.15 07:18

Gáztámadás égbekiáltó ostobaság volt asszadtól, USA odacsapott az asztalra, ahogy az oroszok, kína és irán előzőleg, de törökök is ,meg a fundamentalisták is, megoldhatatlan az utolsó szíriaiig, aki éppen magyar menedékjogot kér.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.04.14 20:53

Szíriában pedig legyen már béke végre! Szegény szíriaiak, teljesen tönkretették a hazájukat és az életüket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2017.04.14 20:41

A nyugat-európai szociáldemokrácia minta lehetne mindenki számára. Nem olyan rossz hely ez a kék bolygó, csak mi, emberek tesszük azzá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html