Putyinnak üzentek a terroristák

Az orosz vezetés Oroszország megújulását akarja bizonyítani a februári téli olimpiával, ám a játékok várhatóan éppen a változatlanságról fognak tanúskodni. A volgográdi robbantások kitervelői azt üzenik a világnak, hogy erre az országra semmit sem lehet rábízni.
Napi.hu, 2013. december 30. hétfő, 12:05
Fotó: Napi.hu

Az olimpiát rendező országok így vagy úgy arra akarják felhasználni az eseményt, hogy javítsák a világban róluk alkotott képet, ám a februári szocsi játékok többről szólnak ennél. Vlagyimir Putyin orosz államfő az utóbbi években egyre gyengülő hatalma megerősítésének lehetőségét látja az olimpiában és emlékeztetni akarja a világot arra, hogy területét tekintve mégiscsak Oroszország a világ legnagyobb állama - derül ki a BBC elemzéséből.

Amikor az olimpiai láng először Moszkvába érkezett, az államfő személyesen fogadta. A Vörös téren rendezett ceremónián élő közvetítésben kezében a fáklyával hallgatta végig a nemzeti himnuszt. A lángot eljuttatták a nemzetközi űrállomásra és megsétáltatták a világűrben, az egyik fáklyát egy alpinista elvitte az Északi-sarka, jelezve az orosz befolyást a világ északi csücskén.

Különleges ország

Oroszország nagyon speciális helyzetben van - mondja Dmitrij Csernyisenko, a szocsi olimpia szervezőbizottságának elnöke. Egyetlen más ország sem lett volna képes elvinni a lángot az űrbe és az Északi-sarkra is. A Föld körüli pályát megjárt fáklyával fogják meggyújtani Szocsiban a láng üstjét a február 7-ei nyitóünnepségen.

Sok cikk megjelent a rendezvény csillagászati költségeiről. A hírek 50 milliárd dollárról (11 ezer milliárd forint), a magyar GDP harmadát meghaladó összegről szólnak. Csernyisenko szerint azonban ebből csak hétmilliárdot költenek közvetlenül a sportlétesítményekre, a többi olyan beruházásra megy el, amelyet amúgy is meg kellett volna csinálni.

Legendák keringenek az építkezésekkel összefüggő korrupcióról. A BBC csak Arkagyij Rotenberg üzleteit említi. Rotenberg Putyin gyermekkori barátja. Cégei 7,4 milliárd dollár értékű megrendelést kaptak útépítésre, a repülőtér felújítására, egy új kikötő, egy gázvezeték és egy elektromos erőmű építésére. Csernyisenko szerint a beruházási tenderek átláthatók voltak, Rotenberg mindig tagadta, hogy pénzügyileg kihasználta volna az államfőhöz fűződő barátágát.

Putyin olimpiája

A helyiek azonban Putyin olimpiájaként emlegeti a rendezvényt, ami világos jele annak, hogy nem tekintik sajátjuknak. Az elmúlt öt évet egy gigantikus építési területen élték le. Jellemző a viszonyokra, hogy a vasútfelújításból származó hordalékot egy illegális hulladéklerakóba szállították. Alekszander Koropov az érintett falu vezetője azt mondja: nem tudják mit tegyenek. Csak a Jóistenhez fordulhatnának panasszal, de nem tudják a címét.

A sportlétesítmények nagy része novemberre elkészült, ám a 40 ezres stadiont, amelyben pusztán a nyitó- és a záróünnepséget tartják messze nem fejezték még be. A BBC megtalált egy helyi házaspárt, aki a Szocsit környező hegyekben lakik. Lakásukban egy hatvanwattos égő világít. Elmondásuk szerint az áramellátás akadozik, miközben a távolban látják a mindig kivilágított építkezéseket. Hogyan lelkesedhetnénk az olimpiáért pislákoló gyertyafényben ülve? - teszik fel a szónoki kérdést.

Nem jön össze

Amikor a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Oroszországnak ítélte a 2014-es téli játékok megrendezésének jogát, a legnagyobb kockázatot a biztonság garantálása jelentette, mivel Szocsi a zűrzavaros helyzetben lévő Észak-Kaukázusi régió közelében fekszik. Az évek során sikerült enyhíteni az ezzel kapcsolatos aggodalmakat, azonban az első volgográdi robbantás, még októberben, felélesztette a félelmeket. Nyilvánvaló, hogy a hét végi és a mai merényletek végső célja a szocsi olimpia megtorpedózása.

Az orosz vezetés arra akarja felhasználni a rendezvényt, hogy megmutassa mit ért el és merre tart a világ legnagyobb országa. Eddig azonban csak az sikerült bizonyítani, hogy semmi sem változott. A korrupció virágzik, az elit magasról tesz a kisemberek gondjaira és az elmúlt napok tanulsága szerint a terrorizmust sem sikerült háttérbe szorítani.

Nagy titokzatosság övezi, milyen szerepet készül játszani Putyin a megnyitó ünnepségen. Kérdés, hogy a több tucat áldozatot követelő robbantások után - és ki tudja, mi jön még - megjelenhet-e a reflektorfényben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Superyankee, 2013.12.30 20:24

Na felsul a nagykepu Putyin? Felsulnek a seggfej Bhole-fele imadoi? Volt egy masodik "bolshoj" bum-bum. Lesz meg tobb is. Csecsnyiaban a szazad elejen Putyin szonyegbombazasokak hajtott vegre (ok celzott bombazasra meg keptelenek). Kb 100 csecsen civil veszitette eletet. Azok jo resze ha tudja, hogy orosz terror miatt meg kell halnia akkor biztosan ongyilkos-robbanto sorsot valasztotta volna. Vegyunk 50 ezer robbantot atlagban 10 ruszki aldozattal. Az mar felmillio ruszki "down the drain". Not bad. Na de meg igen sok van beloluk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Clemenceau, 2013.12.30 17:06

Ou est menteur Mohamed Bhole, le grand admirateur de Russie? Quel sera son nouveau mensonge? Est-ce beaucoup d'hongrois sont comme lui? J'ai l'impression gu'il a un grand sens d'inferiorite vis a vis des Occidentaux.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html