Putyint támadta Trump pártjának egyik fontos embere

Miközben Donald Trump amerikai elnök a Vlagyimir Putyinnal való együttműködés mellett állt ki, a szenátus republikánuspárti frakcióvezetője élesen bírálta az orosz elnököt - idézi az MTI.
K. Kiss Gergely, 2017. február 5. vasárnap, 19:10
Fotó: Reuters

Trump egy interjúban arról beszélt, hogy tiszteli Putyint, rögtön ezt követően viszont Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője "gonosztevőnek" nevezte őt.

Donald Trump interjút adott a Fox televíziónak, s a beszélgetést ugyan helyi idő szerint csak vasárnap délután sugározzák, ám a republikánusokhoz közelálló televízió már délelőtt részleteket sugárzott belőle, állásfoglalásra késztetve Mike Pence alelnököt és Mitch McConnellt, a szenátus republikánus frakciójának vezetőjét. (Korábban John McCaine szenátor sürgetett keményebb fellépést)

Az interjúban Donald Trump azt fejtegette, hogy tiszteli Vlagyimir Putyint,. Amikor a riporter ennek okáról kérdezte, az elnök leszögezte: sok embert tisztel, ez azonban nem jelenti azt, hogy megtalálja vele a hangot. Ő az országának az elnöke, s én azt mondom, hogy jobb kijönni Oroszországgal, mint nem. Ha Oroszország segít nekünk az Iszlám Állam elleni harcban - amely nagy küzdelem, a a legfontosabb a mai világban - akkor az jó dolog". Ugyanakkor szó szerint hozzátette: "Hogy kijövök-e majd vele? Fogalmam sincs".

Reagált egy "vérbeli" republikánus

A nyilvánosságra hozott interjúrészletben nem esett szó az Oroszországgal kapcsolatos amerikai politikáról. Az elhangzottakra azonban a vasárnap délelőtti televíziós politikai vitaműsorokban reagált Mitch McConnell, a szenátus republikánus frakciójának vezetője és Mike Pence alelnök.

McConnell a CNN hírtelevízióban utalt arra, hogy nem ért egyet Trump elnökkel. Kifejtette: "Putyin a KGB ügynöke volt, és gonosztevő. Nem oly módon választották meg, amit az emberek többsége hiteles választásnak tart. Az oroszok annektálták a Krímet, lerohanták Ukrajnát és belekeveredtek a mi választásunkba is. Egyáltalán nem gondolom, hogy párhuzamot lehetne vonni az oroszok és az Egyesült Államok magatartása között".

Mike Pence alelnök az ABC televízió "Ez a Hét" című műsorában arról beszélt, hogy az elnök dönt majd az Oroszországra kiszabott szankciók esetleges feloldásáról, mindenesetre ezeknek a büntető intézkedéseknek szerinte mindaddig érvényben kell maradniuk, amíg Oroszország megsérti a tűzszünetet Ukrajnában."Ezekre a kérdésekre az elkövetkező hónapok adnak választ, s ha sikerül együttműködnünk, akkor szerintem az elnök is keresi majd a lehetőséget arra, hogy megújítsuk viszonyunkat" - fogalmazott  a várható Oroszország-politikáról Pence.

Az alelnök - kérdésre válaszolva - beszélt az iráni atomprogramról kötött többhatalmi egyezményről, és Rex Tillerson külügyminiszter valamint James Mattis védelmi miniszter nyilatkozatával ellentétben- azt hangoztatta, hogy ez is Trump elnök döntés lesz majd. A két miniszter legutóbb az hangoztatta, hogy Washington tiszteletben tartja az atomalkut .

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Agnes40, 2017.02.06 07:29

A republikánus párt frakcióvezetője járt Budapesten?

https://www.youtube.com/watch?v=QWu1qMztoas
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Winter, 2017.02.06 06:11

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

POTUS, 2017.02.05 19:56

Hát igen, az amerikai hadiipari lobbinak annyira szüksége van ellenségre, mint egy falat kenyérre... Erre pedig az oroszok a legalkalmasabbak, sivatagi terepjárós beduinok ellen nehéz lenne sokmilliárd dolláros vadászgépeket meg űrrakétarendszereket eladni...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html