Putyintól félnek leginkább a lengyelek

A lengyelek leginkább Oroszország terjeszkedő politikájától és az iszlám terrorizmustól tartanak, de az utóbbit inkább az Európai Unió számára tartják veszélyesnek - derül ki a Rzeczpospolita című lengyel napilapban csütörtökön közölt felmérésből.
Dzindzisz Sztefan, 2017. augusztus 17. csütörtök, 11:16
Fotó: Napi.hu

A felmérésen, amelyet a független jobbközép napilap megrendelésére az IBRIS közvélemény-kutató intézet készített a múlt héten, a megkérdezettek 40 százaléka Oroszország terjeszkedő politikáját jelölte meg a legnagyobb, Lengyelországot fenyegető veszélyként.
Utóbbiak aránya egyébként a felére csökkent a 2014-ben - a Krím félsziget orosz megszállásának évében - készített hasonló felméréshez képest, melyben a válaszolók 83 százaléka tartott az orosz fenyegetéstől.

Az IBRIS szerint Oroszországtól kevésbé félnek a kormányzó, nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt hívei (40 százalék), miközben az ellenzéki, elsősorban a vidéki lakosság körében népszerű Lengyel Parasztpárt (PSL) választóinak 80 százaléka ezt jelölte meg a legnagyobb veszélynek. A fő ellenzéki párt, a jobbközép liberális Polgári Platform (PO) támogatóinak 53 százaléka vélekedik ugyanígy.

A második legnagyobb, Lengyelországot veszélyeztető fenyegetésként a válaszolók több mint 20 százaléka az iszlám terrorizmust jelölte meg. 2014-ben a megkérdezetteknek csak 3,9 százaléka vélekedett így - írja az MTI.

Az Európai Unióra nézve viszont a lengyelek 41,5 százaléka éppen az iszlám terrorizmust tartja a legnagyobb veszélynek, miközben Oroszország ebben a viszonylatban csupán 20,3 százalékuk szerint jelent fenyegetést.

Kevésbé aggódnak a lengyelek Németország politikai és gazdasági túlsúlya miatt Európában: csak 11 százalék tartotta ezt a legveszélyesebb tényezőnek. (Beszóltak a németek Trumpnak.)

Elenyésző az aggodalom ugyanakkor a lengyelek körében az Egyesült Államok, illetve Kína terjeszkedését illetően, a válaszolók mindössze 3,8, illetve 3,3 százaléka gondolta úgy, hogy ez jelenti a legnagyobb fenyegetést.

HOZZÁSZÓLÁSOK