Rábólintott az Eurócsoport a ciprusi mentőcsomagra

Az euróövezeti pénzügyminiszterek (Eurócsoport) jóváhagyták pénteken a 23 milliárd euró összértékű, 10 milliárd eurós nemzetközi hitelt tartalmazó ciprusi mentőcsomagot.
MTI-Eco, 2013. április 12. péntek, 19:42
Fotó: Napi.hu

A testület dublini kihelyezett ülésén politikai egyezség született a mentőcsomag részleteiről, így arról, hogy a 9 milliárd eurós euróövezeti és 1 milliárd eurós valutaalapi hitel mellé Ciprus 13 milliárd eurónyi intézkedéssel járul hozzá a konszolidációhoz, többek között a bankrendszer átalakítása, privatizáció és egyéb állami vagyonelemek értékesítése révén.

Jeroen Dijsselbloem, az Eurócsoport elnöke az ülés után úgy fogalmazott: "minden elem a helyén van ahhoz, hogy a tagállamok jóváhagyják" a mentőcsomagot.

Az euróövezeti pénzügyminiszterek pénteken kiadott közleményükben jelezték, hogy előreláthatólag május közepén történhet meg az első hitelrészlet kifizetése, azt követően, hogy az euróövezeti állandó mentőalap ESM igazgatótanácsa április 24-re tervezett ülésén jóváhagyja azt.

A Dublinban nyilatkozó európai pénzügyi biztos, Olli Rehn hangsúlyozta, hogy a folyósított hitel összege - amelynek átlagos lejárata 15 év lesz - 10 milliárd euró marad. Ezzel reagált azokra a korábbi értesülésekre, hogy Ciprus nagyobb összegű hitelre kényszerülhet. A mostani csomag 23 milliárd eurós értéke valóban nagyobb annál a 17 milliárd eurónál, amiről első körben tárgyaltak a hatóságok, de "az emberek almákat hasonlítottak körtékhez és végül narancsokhoz jutottak" - fogalmazott Olli Rehn. Előbbi összeg a nettó finanszírozási szükségletekre utal, míg utóbbi egy bruttó finanszírozási terv, ami további tartalékokat tartalmaz a gyengébb költségvetési fejlemények s a nagyobb bankszanálási költségek esetére - tette hozzá.

A tartalékokra elemzők szerint nagy szükség lehet, hiszen az intézkedések révén jelentős mértékben esik vissza a ciprusi bruttó hazai termék. A nemzetközi hitelezők számításai szerint a ciprusi GDP idén 9 százalékkal, jövőre pedig 4 százalékkal zsugorodik, és ezt követően is csak lassú növekedés várható.

Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő pénteken José Manuel Barroso bizottsági elnök és Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke segítségét kérte, hogy támogassák a növekedés ösztönzését. Olli Rehn pénteken jelezte: megpróbálják úgy átcsoportosítani a strukturális forrásokat, hogy az a leghatékonyabban támogassa Ciprus növekedési pályára való visszatérését.

Az EU így - a Görögországban alkalmazott módszerhez hasonlóan - a hétéves költségvetési ciklus forrásait időben a felhasználási időtáv elejére sűrítheti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Vote, 2013.04.12 22:33

@rigolya:
Hát ez az, az EU pénzeli a ciprusi jóléte, de csak még mélyebbre fognak süllyedni. ahogy Portugália is. Véhget nem érô megszorítás, amíg a hitelt vissza nem fizetik. Olyan ez mint a sebtapasz, lehet lassan is, de csak fájdalmasabb. Innen nincs visszaút. Sok-sok privatizáció, aranytartalékok eladása, munkanélküliség. Ha mindent eladtak, mint itthon a szocik. Na majd akkor jön az ÁFA és a többi, de akkor már semmillyük nrm lesz. Ha most lépnék meg még megmenthetnének valamit.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.04.12 22:05

@Bhole: Honnan is szopta ki, hogy a 13 mrd-t 1 év alatt kell összehozniuk?

Vajon 2010 óta kuszaszem mennyi nem-megszorítás-csak-átszervezést hajtott végre? A portfolio.hu 2.000-2.200 mrd-nyit szedett össze. (12-13 bokros csomagnyi) Emellett bedarálta a 3.000 mrd-nyi mnyp-pénzt. Ez eddig 1 évnyi GDP-nk 25%-a. S még nincs hozzáadva sok kis egyéb hatás.

Jah! Ha a 15%-nyi ciprusi ÁFA-t 2%-kal megemelik, akkor mennyivel is fog ön szerint (a bhole-gebra?!) rosszabbodni a ciprusi élet?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.04.12 21:25

"hitel mellé Ciprus 13 milliárd eurónyi intézkedéssel járul hozzá a konszolidációhoz, többek között a bankrendszer átalakítása, privatizáció és egyéb állami vagyonelemek értékesítése révén"

Aprócska hiba a Mátrixban, hogy Ciprus GDP-je sosem volt több, mint 17 mlrd euró...
Mostanra a bankrendszer összeomlása, meg a boltok, gyárak pénzhiány miatti leállása miatt ez kb. 50-60%-al csökkenhetett.
Bár tudom Blama/Rigolya szerint ez megoldható egy 2%-os áfa emeléssel és még akkor is sokkal jobb lesz az élet Cipruson, mint stb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.04.12 20:14

Mi lesz még ebből?..az itt a baj ,hogy mindenki hazudozik , persze azért ,hogy az emberek ne lássanak tisztán ....,mert abból valószínű nagy balhé lenne a nyugati civilizációban...


..jó lenne egy ECHO TV az Unióban,és elmondanák az embereknek a nagy ,nemzetközi -átverős játékot...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html