Rabszolgatörvény: a német szakszervezetek is kiállnak a magyarok mellett

A német fémipari IG Metall, autóipari szakszervezetek és a Siemens összüzemi szakszervezetei is szolidaritásukról biztosították a magyar dolgozókat a rabszolgatörvényként elhíresült új, a Munka törvénykönyvének módosítása ellen tiltakozva.
Szabó Zsuzsanna, 2018. december 8. szombat, 13:52
Fotó: Reuters

A Vasas Szakszervezeti Szövetség "Munkaidő, amely mellett élni is tudsz - legyen ez így Magyarországon is!" címmel közös nyilatkozatot kapott a német fémipari IG Metall, autóipari szakszervezetek és a Siemens összüzemi szakszervezeteitől - írja a Mérce.

A portálon olvasható nyilatkozatban - amelyet a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASzSz) által szombaton szervezett tüntetésen is ismertettek - a szakszervezetek szolidaritásukról biztosítják a magyar dolgozókat, emellett az országok munkakörülményei közötti fontos különbségekre hívják fel a figyelmet.

Felszólítjuk vállalataink vezetőit, hogy gondoskodjanak arról, hogy a magyar szakszervezetek az üzemekben kollektív szerződéseket és bérmegállapodásokat köthessenek, amelyek célja a jó fizetés és az egészséges munkafeltételek biztosítása. Felszólítjuk őket, hogy lobbi-tevékenységüket Magyarországon arra használják, hogy a szakszervezetek és a munkavállalói érdekképviseletek jogai és munkafeltételei javuljanak. Magyarországon a vonzó munkahelyek legjobb garanciája a megfelelő érdekvédelmi jogok és az autonóm kollektív szerződés megkötésének biztosítása

- olvasható a nyilatkozatukban.

Emellett megjegyzik, hogy míg Magyarországon az árak szinte nyugat-európaiak, a bérek a német negyedéd-harmadát teszik ki - ennek megfelelően a munkások anyagi problémáit nem a túlórákkal kellene megoldani, hanem a bérek emelésével.

A német szakszervezetek emellett a hároméves elszámolási időkeretet is elfogadhatatlannak tartják.

Máshonnan is jött tiltakozás

A Mérce megjegyzi, hogy a Kósa Lajos és Szatmáry Kristóf jegyezte módosítót a német szakszervezetek mellett múlt héten elítélte az egyik legnagyobb nemzetközi szakszervezet, az IndustriALL Global is. Európai szervezetük, a vasas szövetségese, az IndustriALL Europe december 6-7-én Pozsonyban tartott Kollektív Tárgyalás Konferenciáján a küldöttek szintén a magyarországi szakszervezeti követelések támogatása mellett döntöttek.

38 ország 177 szakszervezetének, valamint 7 millió dolgozó nevében az industriAll Európa visszautasítja a kormánypárt, a Fidesz által benyújtott módosító javaslatot, amely a lehetséges túlóra 400 órára emelését, valamint a munkaidőkeret 12-ről 36 hónapra emelését célozza.

- fogalmaztak a közleményükben.

Hatalmas az elutasítottsága

A szakszervezetek azért tiltakoznak, mert a Munka törvénykönyve (Mt.) módosításával a munkaidőkeret egy évről három évre emelkedne és a rendkívüli munkaidő éves kerete pedig 250 óráról 400 órára növekedne. A jelen állás szerint egy olyan törvénymódosítás kerülhet szavazásra, amely elfogadása esetén kollektív szerződés nélkül is, pusztán a munkáltató és a munkavállaló közötti megállapodás értelmében lehet majd akár évi 400 órányi rendkívüli munkavégzést elrendelnie a munkaadónak.

A Policy Agenda felmérése ugyanakkor rámutatott, hogy a munkaképes korú lakosság 83 százaléka elutasítja a javaslatot. Mindössze 9 százalék támogatja a kormánypárti kezdeményezést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hedviga, 2018.12.08 15:00

Teljesen hülyének nézik az embereket!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2018.12.08 14:58

Milyen egy szemét, k...va világban élünk! Megáll az ember esze!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2018.12.08 14:57

Szóljatok már a tulajdonosoknak, hogy elégedjenek már meg, több, mint 600 millió euros osztalékkal? Amit egyébként nyugodtan bérekre is fordíthattak volna.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html