Rácáfolt a várakozásokra a német adat

A várakozásokra rácáfolva nem csökkent, hanem bővült Németország exportja márciusban, ami erősíti azokat a reményeket, hogy az euróövezet legnagyobb gazdaságában nem vetette vissza jelentősen a növekedés ütemét a globális lassulás a kereskedelmi viták ellenszelének közepette - írja az MTI.
Szabó Zsuzsanna, 2019. május 10. péntek, 09:36
Fotó: Getty Images

A német statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közzétett előzetes adatai szerint márciusban az előző hónaphoz képest, szezonális és naptári hatással kiigazítva, a kivitel értéke 1,5 százalékkal, 112,7 milliárd euróra emelkedett. Elemzők az export 0,3 százalékos csökkenésére számítottak a februárban mért 1,2 százalékos visszaesés után.

A behozatal értéke 0,4 százalékkal, 92,7 milliárd euróra emelkedett márciusban, míg elemzők 0,5 százalékos emelkedést vártak a februári 1,6 százalékos visszaesés után. A kereskedelmi többlet 20 milliárd euróra rúgott márciusban, meghaladva a 18,2 milliárd eurós várakozásokat.

A nyersadatok szerint az idei év harmadik hónapjában Németország exportja 118,3 milliárd eurót, importja pedig 95,6 milliárd eurót tett ki. A kereskedelmi mérleg többlete 22,7 milliárd euróra rúgott, a folyó fizetési mérleg egyenlege pedig 30,2 milliárd eurós többletet mutatott márciusban. Az előző hónapban, februárban 108,9 milliárd euró értékű kivitel és 90,9 milliárd euró értékű behozatal mellett a mérleg többlete 18,0 milliárd euró volt.

Az első negyedévben éves összevetésben az export értéke 2,50 százalékkal 336,1 milliárd euróra, az importé pedig 4,85 százalékkal 280,9 milliárd euróra emelkedett, ennek eredményeként a mérleg többlete 55,2 milliárd eurót tett ki, 8 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbi 60 milliárd eurónál.

Az Egyesült Államoknak a Kínával, illetve az Európai Unióval való kereskedelmi vitái, a világgazdasági növekedés lassulása, a Nagy-Britannia uniós tagságának megszűnésével kapcsolatos bizonytalanságok egyaránt rányomták pecsétjüket Németország exportorientált iparára. A meredek lassuláshoz hozzájárultak olyan hazai tényezők is, mint az autógyártók problémái a szigorúbb károsanyag-kibocsátási előírásokhoz való alkalmazkodásban.

A német kormány április közepén tovább rontotta gazdaságnövekedési előrejelzését, így immár arra számít, hogy nem 1 százalékkal, hanem mindössze 0,5 százalékkal bővülhet a gazdaság 2019-ben. A 83 millió lakosú országban ugyanakkor idén is nőhet a foglalkoztatottság, a munkaviszonyban állók száma a tavalyi 44,8 millióról 45,3 millióra emelkedhet, a munkanélküliségi ráta 5,2 százalékról történelmi mélypontra, 4,6 százalékra süllyedhet. Az export a tavalyi 2 százalék után ismét 2 százalékkal nőhet, az import pedig 3,3 százalék után 3,8 százalékkal bővülhet.

Németország hazai összterméke tavaly 1,5 százalékkal nőtt, a megelőző két évben rendre 2,2 százalékkal.

HOZZÁSZÓLÁSOK