Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Elterjedt szokás a hotelekben a svédasztalos reggeli vagy egyéb étkezés. Hiába telt el azonban több évtized a svédasztalok bevezetése óta, a vendégek még mindig nincsenek tisztában a szabályokkal - írta a Gazeta.pl. Becsúsztatnak a táskájukba ezt-azt, és az sem ritka, hogy tányéron visznek el egy kis ennivalót magukkal.

Emiatt a hotelek éttermeinek bejáratánál számos helyen nyilatkozatot függesztettek ki az ételek kivitelének tilalmáról. A tengerparti Jurata egyik szállodája, a Best Western azonban ennél is tovább ment. A kifüggesztett tájékoztatón elmagyarázzák, mi a svédasztal jelentése és egyben közlik, hogy a kivitt ételért fizetni kell.

Barátságos fenyegetés

"Tisztelt Vendégek, Hölgyek és Urak! A reggelit svédasztalos büfé formájában szolgáljuk fel, ami azt jelenti: ehetnek, amennyit akarnak, de nem vihetnek el semmit. Ha Önök elvitelre készíttetnek ételt, azt fizetősnek tekintjük, amelynek ára 30 zloty/személy" - olvasható a nyilatkozatban. (Egy zloty 72 forint.) Ez a fajta hozzáállás gyorsan követőkre talált a lengyel vendéglátó szakmában.

Varsóban az ötcsillagos Marriott Hotelben nincs ilyen tájékoztató az étteremnél, ők a leírt szabályokra hivatkoznak. Azt mondják, bíznak a vendégekben, hogy a hatalmas kínálat, illetve az éttermi nyitva tartás lehetővé teszi vendégeiknek az energia begyűjtését egész napra.

A Protokoll és Etikett Lengyel Főiskolájának igazgatója szerint azonban ez a bizalom megalapozatlan, mert a lengyelek egyrészt e téren műveletlenek, neveletlenek és különben is a lengyel nagy "kombinátor", ezért kitalálja, hogy viheti el az ételt, ha annak szükségét látja.