Rádörrentettek a britekre: ne lacafacázzanak már!

Az Európai Unió pénzügyi vezetői azt várják a héten megalakuló új brit kormánytól, hogy minél előbb nyújtsa be Nagy-Britannia kilépési kérelmét az EU-hoz. Addig nem lehet a válás részleteiről tárgyalni, amíg ez meg nem történik.
Napi.hu, 2016. július 12. kedd, 16:20
Fotó: Reuters

Az EU pénzügyi vezetői arra biztatják Nagy-Britanniát, hogy miután felgyorsította a miniszterelnök-választás folyamatát, tegye ugyanezt a kilépési kérelmének benyújtásával is - jelentette a Bloomberg. A bizonytalanság mindkét válófélben lévő vélnek árt.

Tudnak gyorsak lenni

Nem szabad vesztegetnünk az időt, miután a brit konzervatív párt is gyorsan lépett - nyilatkozta Pierre Moscovici, az Európai bizottság pénzügyi biztosa. Szerinte Theresa May megválasztása miniszterelnökké felgyorsíthatja a válási trágyalások megkezdését is.

A gond az, hogy May 2017-re halasztaná az európai alapszerződés 50. cikkelye szerinti kilépési folyamat megindítását.

Előbb és aztán

A Brexit-tárgyalásokat csak azt követően lehet megkezdeni, ha megkezdődött az ezek tárgyát képező válási procedúra - derült Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter (képünkön) szavaiból. Az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport vezetője szerint főként a britek érdeke, hogy minél előbb tisztázzák az ország új helyzetét a nemzetközi kereskedelemben. Szóval ne halogassák a tárgyalásokat a végtelenségig!

Ugyanez "költőien"

Egyetértett holland kollégájával Hans Jörg Schelling, az osztrák pénzügyek irányítója. Stabilitásra és nyugalomra van szükségünk, nem hiányzik a gazdasági növekedéssel kapcsolatos bizonytalanság - fogalmazott.

Ezután áttért egy hasonlatra: a kilábalás érzékeny palánta, amelyet védenünk kell. Amint meglesz az új helyzetet rögzítő megállapodás, elillan a növekedését veszélyeztető idegesség. Ha menni akarnak, akkor gyorsan kellene ezt megtenniük!.

Kamatvágás jöhet

Mark Carney, a Bank of England elnöke ismét visszautasította, hogy a népszavazás előtti megszólásaival megsértette volna a jegybank függetlenségét. A Leave-kampány vezetői azzal vádolták, hogy a kilépés esetére jelentős fontgyengülést és recessziót előre vetítő - a BoE szakértőinek elemzésén alapuló - megszólalásaival befolyásolta a vállalati döntéshozók véleményét.

Parlamenti meghallgatásán Carney rendkívül nagy csacsiságnak minősített ezeket a véleményeket. Mellesleg a font árfolyama valóban 30 éves mélypontra esett a Brexit győzelme után és tapintható a gazdasági bizonytalanság.

A BoE csütörtökön tart kamatdöntő ülést. Bár a bank döntéshozói nem fedik fel a kártyáikat a piac biztosra veszi, hogy a gazdaság ösztönzése céljából 25 bázisponttal 0,25 százalékra viszik le az alapkamatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

INRI, 2016.07.12 17:36

Anglia az Alapjogi Chartát nem írta alá amiből anno Tavares magyarul olvasott fel. Ez kilőve, zéró meló.
Schengeni Egyezmény. Vízummal utazhasson angol az unióba.
Cserébe Anglia is bevezetheti a vízumot. Kevés meló.
KAP: az angolok megmenekülnek a brüsszeli uborka görbületméréstől. Halászhatnak kedvükre. Uniós védővámot az angol árukra. Kötelező feltüntetni az angol származást, kvótára vehessen csak az unió angol halat.
Szabadkereskedelmi egyezmények: na ez a munka!
Hol is kezdjük?...segítsenek kérem!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

INRI, 2016.07.12 17:30

Ordibálnak a nem dolgozók minta segélyes cigányok!
Ahogyan egyetlen angol politikai platform nem dolgozott ki semmit de semmi a kilépésre ugyanúgy az unió sem!!!
Aztvsem tudják miben kellene megegyezni!!!
Közröhej szinten ragadt a brexit...majd Orbán itt is megmondja a frankót?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html