"Rágalom, hogy Putyin korrupt"

Rágalomnak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője azt az amerikai állítást, amely szerint az államfő korrupt és titkos vagyona van.
Inforádió, 2016. január 27. szerda, 16:25
Fotó: Reuters

A BBC hétfői, Panoráma című műsorában annak próbált utánajárni, hogy pontosan mekkora vagyona van Vlagyimir Putyin orosz elnöknek.

"Sztaniszlav Belkovszky orosz újságíró Moszkában úgy becsülte, hogy az államfőnek különböző vagyontárgyakban 40 milliárd dolláros vagyona lehet, így Európa leggazdagabb, illetve a világ egyik leggazdagabb embere. Adam Szubin, az amerikai pénzügyminisztérium szankciókért felelős vezetője nem kívánt becslésekbe bocsátkozni, ám úgy látta, hogy Vlagyimir Putyin a barátait és közeli szövetségeseit gazdagítja, és állami eszközökkel ellehetetleníti azokat, akiket nem tart barátainak, tehát korrupt, amivel az Egyesült Államok kormánya már sok-sok éve tisztában van."

"Régóta gyakorolja már azokat a módszereket, amelyekkel leplezni tudja valós vagyonát" - fogalmazott Adam Szubin.

Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője azonban a képzelet szüleményének és színtiszta rágalomnak nevezte az elhangzottakat, majd felhívta a figyelmet arra, hogy az anyag megjelenése időben egybeesett "bizonyos országokban lefolytatott álbírósági eljárásokkal". A szóvivő feltehetőleg az Alekszandr Litvinyenko londoni halálának ügyében a napokban kiadott brit jelentésre utalt.

A BBC-ben sugárzott film klasszikus példája lehetne a felelőtlen újságírásnak, ha nem lenne benne hivatalos kommentár - fogalmazott Peszkov, majd cáfolta azt is, hogy Vlagyimir Putyinnak lenne egy 57 méteres jachtja, amelyet még 2002-ben ajándékozott neki Roman Abramovics orosz iparmágnás.

Dmitrij Peszkov úgy látta, hogy Egyesült Államok és Oroszország viszonya olyan mélyponton van, hogy azon egy ilyen hazugság tovább nem ronthat.

Elemző: nem összehangolt karaktergyilkosság
A Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője szerint nem indult összehangolt karaktergyilkossági kísérlet az orosz elnök ellen, ám az Egyesült Államok finoman növelte a nyomást Moszkva felé.

Póti László azt mondta: "Peszkov helytelenül állítja azt, hogy itt egy jól megkonstruált logika mentén vezényelt eseménysor történne. Az biztos, hogy brit részről a politika azon van, hogy a saját jogrendjének bevonásával ne hagyja kihűlni a Litvinyenko-ügyet. Ez nem gondolom, hogy radikális és további durva elhidegülést okozhatna a brit-orosz kapcsolatokban."

A Külügyi és Külgazdasági Intézet elemzője úgy véli: "az amerikai történet ettől elkülönülten fut. Most éppen abban a végső fázisban vagyunk Kelet-Ukrajna kapcsán, amikor az eddig létező diplomáciai fórumok mellett aktivizálódni látszanak az orosz-amerikai tárgyalások is, hogy dűlőre jussanak. Oroszország álláspontja puhulni látszik a gazdasági problémái miatt. Nem tartom elképzelhetetlennek, hogy Washington részéről eggyel erősebb fokozatba való kapcsolása a nyomásgyakorlás egy finom eszköze. Finom, mert a nemzetközi közvélemény által eddig is erősen vélelmezett helyzetet teszik egy fokkal hivatalosabbá."

Hozzátette: "nem arról van szó, hogy az angolszász média Putyin ellen fordult volna, jobban, mint eddig. "Nem nagyon van még itt az aktualitása sem, Oroszországban jövő év második felében lesz parlamenti és elnökválasztás. Ha egy nyugati karaktergyilkosságra való törekvést feltételeznénk, annak időpontja talán ahhoz közelebb esne."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.01.27 18:46

"nyomásgyakorlás" ? Hát, ha a média ugatása a legnagyobb nyomásgyakorlás, amire a Nyugat képes, akkor Putyin még jó pár évtizedig azt csinál amit akar...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mercury, 2016.01.27 16:53

Putyin = Orbán = maffia. Oroszország kiépült diktatúra, Magyarországot meg igyekszik azzá tenni a Horthysta széljobb. Persze szerencsénkre az EU ehhez útban van. Innen eredeztethető az újnyilasok masszív EU mocskolása. Ez van a háttérben. Orbánék ugyan azon az úton indultak el, amit Putyinék már bejártak. A független civil szervezetek tönkretétele, médiák megszállása, protekciós rendszer a híveknek. Adóhivatal és ügyészség felhasználása a demokraták ellen. Ellenzéki vezetőket ugyan itt még nem öltek meg, de azért a városi gyújtogatást már kipróbálták.

Putyinról és Orbánról az egész demokratikus nyugati világ ugyan úgy vélekedik, nem kell erőlködni a mosdatással.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Daniel Dakota, 2016.01.27 16:41

Semmilyen konrkét bizonyíték nincs akorrupcióra, még az sem lenne az, ha Abramovics valóban odaajándékozta a jachtját Putyinnak. Ha ugyanis Putyin egy keleti kényúr, mint a nyugati fasiszték gyakran láttatják, akkor ugye neki nem kell ellenszolgáltatást ígérnie ahhoz, hogy hozzájusson alattvalói bizonyos javaihoz. :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html