Ragaszkodik a görög euróhoz a Bizottság

Görögország helye az euróövezeten belül van és ennek garantálására meg is vannak az eszközök - közölte csütörtökön az EU-Bizottság szóvivője.
MTI-Eco, 2011. november 3. csütörtök, 13:37
Fotó: Napi.hu

Görögországot csak az euróövezeten belül tudjuk elképzelni, a szükséges eszközök ennek biztosítására rendelkezésre állnak és meg is született a megállapodás használatukról - közölte Karolina Kottova az EU-Bizottság szóvivője. Amennyire rajtunk múlik a dolog, ez az egyetlen lehetőség - tette hozzá.

A szóvivő elzárkózott a görög euróövezeti tagság megszüntetésére vonatkozó minden kérdés megválaszolásától. Arra a kérdésre azonban, hogy lehetséges-e elhagyni az "egységes piacot" a 27 tagú Unió elhagyása nélkül, azt válaszolta: "Az (uniós) szerződés nem rendelkezik külön az euróövezet elhagyásáról az EU elhagyása nélkül."

A 2009 decemberében életbe lépett Lisszaboni Szerződésbe foglalták bele első alkalommal az unióból való kilépést szabályozó záradékot, amely azonban külön nem rendelkezik az euróövezet elhagyásáról.

Az EU-Bizottság értelmezése szerint tehát a szerződés "nem feltételezi az euróövezet elhagyását az unió elhagyása nélkül" - fogalmazott az EU-Bizottság szóvivője.

HOZZÁSZÓLÁSOK