Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A technológiai és fizetési üzletágban működő brit alapítású Visa azt közölte, hogy a brit fogyasztói kiadások 0,8 százalékkal csökkentek éves szinten májusban, ez volt az első hónap 2013 szeptembere óta, amikor éves összehasonlításban zsugorodtak a fogyasztói kiadások az Egyesült Királyságban - írja az MTI.

Az adatok azt mutatják, hogy az emelkedő árak csökkentik a britek vásárlóerejét - nyilatkozta Kevin Jenkins, a Visa nagy-britanniai és írországi vezérigazgatója. A Visa által közzétett adatok a társaság hitelkártyáival és betéti kártyáival lebonyolított tranzakciókon alapulnak, amelyek a brit fogyasztói kiadások mintegy egyharmadát teszik ki. A brit gazdaság növekedési üteme már az előrehozott brit parlamenti választások előtt jelentősen lelassult, nem utolsósorban a brexit várható hatásai miatt.

A statisztikai hivatal (ONS) május végén ismertetett második becslése szerint a hazai össztermék (GDP) az idei első három hónapban átlagosan 0,2 százalékkal nőtt 2016 utolsó negyedévéhez mérve. A tavalyi utolsó negyedévben 0,7 százalékos növekedést mértek a brit gazdaságban negyedéves összehasonlításban.

Nemrégiben csökkentette valamelyest a gazdaság idei teljesítményére szóló előrejelzését a Bank of England is, a vártnál nagyobb ütemben lassuló fogyasztási kiadásokkal indokolva a döntést.

A brit jegybank legújabb inflációs jelentésben közölte, hogy az általa eddig várt 2 százalék helyett 1,9 százalékos növekedést valószínűsít 2017 egészére a gazdaságban.