BUX

Rájár a rúd az oroszokra - mi lesz a gázárral?

A Gazprom kénytelen lesz durván csökkenti az Ukrajnának szállított gáz árát, miután az Európából importált energiahordozó versenyt támaszt az orosz gázzal szemben - véli a kijevi kormány energiaügyi minisztere. A Kreml ne hivatalos becslésének tükrében a magyarországi gázár sem tűnik alacsonynak.

Napi.hu, 2015. március 24. kedd, 18:55

A kijevi vezetés biztos benne, hogy Oroszország jelentősen csökkenteni fogja az Ukrajnába szállítandó gáz árát, miután az EU-val együttműködve sikerült jelentősen csökkenteni az ország kiszolgáltatottságát az orosz gáznak - jelentette ki Vladimir Demchishin ukrán energiaügyi miniszter. A politikus azt követően nyilatkozott, hogy Brüsszelben tárgyalt orosz kollégájával, Alekszandr Novakkal és az Európai Bizottság képviselőjével az orosz gáz áráról.

Demchishin szerint az orosz fél megértette, hogy versenyképes áron kell szállítania. Amíg a piaci árak - azaz az európai gázár - feletti szintet ajánl, addig Ukrajna elutasítja a megállapodást. Ezt a magabiztosságot nem csupán az európia szállítások támasztják alá, hanem Ukrajna zuhanó gázfogyasztása és a gyenge világpiaci energiaárak is. A két ország képviselői az EU közvetítésével októberben állapodtak meg az Ukrajnába szállított orosz gáz áráról, ám ez az egyezség csak a télre vonatkozott.

210-220 euró/ezer köbméter

Az első negyedévben a vevő 329 dollárt fizet az energiahordozó 1000 köbméteréért, amit az oroszok 348 dollárra akarnak emelni. Az ukránon azonban úgy gondolják, hogy a piaci ár valamivel 250 dollár/1000 köbméter alatt van. A miniszter szerint a gáz ára az idei harmadik negyedévben 210-220 dollárra csökken.

Áresésre számítanak
Az Európai Unióba és Törökországba exportált orosz gáz ára 35 százalékkal eshet idén - jelentette néhány hete az orosz Vedomosztyi című lap a moszkvai gazdasági minisztérium előrejelzésére hivatkozva. A Gazprom átlagára így 222 dollár/1000 köbméterre eshet. (Ennek tükrében a 260 dollár/ezer köbméteres ár, amelyen Magyarország kapja az orosz gázt, nem is tűnik olyan kedvezőnek - a szerk.) Az európai eladások hozzák az orosz gázmonopólium bevételnek több mint felét, a Gazprom hozza össze az orosz GDP nyolc százalékát.

Kijev és Brüsszel abban bízik, hogy a következő telet is lefedő időszakra tudnak megállapodni a Gazprommal a gáz áráról. Demchishin szerint a hét végén meglehetősen jó előrehaladást értek el - a következő fordulót április közepére tervezik Berlinbe. Az Európai Bizottság egyetért a politikussal abban, hogy az uniós exporttal sikerült csökkenteni Ukrajna gázfüggőségét, ám ez nem jelenti azt, hogy az ország teljesen meglehet a Gazprom gáza nélkül.

Alaposan bespejzolnak

Az ukrán kormány becslései szerint a jövő télen 15 milliárd köbméter gázra lesz szüksége Ukrajnának - ennek tudatában addigra 19 milliárdos tartalékot akarnak összegyűjteni. Emellett Kijev azt követeli a Gazpromtól, hogy fizessen többet az Európába irányuló energiahordozó ukrajnai tranzitjáért.

Végül külön kérdés, amiről meg kell állapodniuk a feleknek, hogy miként oldják meg az oroszbarát szeparatisták kezén lévő ukrán területek gázellátását. Ezt az ukránok a harcok miatt leállították. A szeparatisták Oroszországból pótolták a hiányzó gázt, aminek árát a Gazprom bele akarta számítani abba az összegbe, amelyet Kijev fizetett az orosz gázért. Ettől végül elálltak.

Megbillent a nagy kínai projekt

Az oroszok alkupozícióját gyengítheti, hogy anyagi gondok miatt elhalasztják az új kelet-szibériai lelőhelyeket Kínával összekötő gázvezeték építésének megkezdését. A hírt a Reuters közölte az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozva. Az 55 milliárd dolláros projekt tető alá hozását Vlagyimir Putyin államfő óriási győzelmeként kezelték, mivel ezzel azt üzente Európának, hogy Oroszországnak nem feltétlenül van szüksége a gáz értékesítéséhez az európai piacra.

A Szibéria erejére keresztelt projektet addig halasztják, amíg ki nem építik a vezetékkapcsolatot Kína és a nyugatabbra lévő, már feltárt gázmezők között. Ennek - az úgynevezett Altai útvonalnak - a kiépítése jóval szerényebb projekt. Alekszandr Novak azt mondta a Reutersnek, hogy továbbra is azt tervezik, hogy 2019-ben átnyomják az első gázszállítmányt az Szibéria ereje keretében megépülő gigavezetéken, amelynek hosszát egyébként 4000 ezer kilométerre (a Budapest-Moszkva távolság oda-vissza) tervezik. Már megrendelték az extranagy átmérőjű csövek első adagját a beszállítóktól.