Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tizenkilenc tagállamban elvégzett reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a megkérdezettek 74 százaléka úgy vélekedett, hogy az euró előnyére vált az EU-nak, ez a szám megfelel a tavalyinak, amely a felmérések 2002-es kezdete óta a legmagasabb volt. Az ellenkező álláspontot 15 százalék képviselt, arányuk egy százalékponttal csökkent.

A válaszadók 64 százaléka "jó dolognak", 25 százaléka "rossznak" tartja a valutauniót hazája szempontjából.

Az euróövezeti csatlakozást leginkább Írországban, Luxemburgban és Ausztriában értékelik jónak utólag, míg a legkevésbé Litvániában és Cipruson elégedettek.

Elemzők szerint a legnagyobb meglepetés és egyben a legjelentősebb változás tavaly óta az, hogy idén már az olaszok nagyjából 57 százaléka "jó dolognak" tartotta az eurót, ami 12 százalékpontos növekedés a tavalyi 45 százalékhoz képest.

A Brüsszelben bemutatott felmérés tanúsága szerint a megkérdezettek több mint kétharmada egyetért azzal, hogy szorosabb gazdaságpolitikai koordináció szükséges a valutaövezet országai között, a lazább egyeztetést mintegy 7 százalék tartaná kívánatosnak.

Emellett kiderült, hogy az emberek 63 százaléka támogatná, 33 százaléka ellenezné az 1 és 2 eurócentes érmék bevonását, s ezzel együtt az árak kerekítését.

Az Európai Bizottság rendszeresen végez közvélemény-kutatásokat az euróövezeti országokban éppúgy, mint azokban a tagállamokban, amelyekben még nem vezették be a közös valutát.