Az Egyesült Királyság távozásáról szóló tárgyalásokat az Európai Unióból egy 12 miniszterből álló csoport fogja irányítani - a csoportban Theresa May kormányának euroszkeptikus tagjainak többsége benne van - írja a Bloomberg egy ki nem adott brit kormányzati dokumentumra hivatkozva.

A bizottság felügyeli majd az EU-ból való kilépés tárgyalásait, az új kapcsolat kiépítését az EU és az Egyesült Királyság között, valamint a nemzetközi kereskedelmi szabályokat.

A Bloomberg szerint a Brexit-tárgyalást folytató miniszterek közül hatan a Brexit mellett kampányoltak a júniusi referendumon: Boris Johnson külügyminiszter, Liam Fox külgazdasági miniszter, David Davis Brexitért felelős miniszter, Piriti Patel nemzetközi kapcsolatokért felelős miniszter, Chris Grayling közlekedésügyi miniszter és Andrea Leadsom környezetvédelmi miniszter.

A csoport további tagjai: a konzervatív párt feje, Patric McLoughlin, Philip Hammond pénzügyminiszter, Amber Rudd belügyminiszter, Greg Clark üzleti ügyekért felelős miniszter, Damian Green munkaügyi és nyugdíjfelelős miniszter.

A Bloomberg szerint a bizottság összetétele csak ráerősít azokra az aggodalmakra, miszerint May úgynevezett "kemény Brexitet" tervez és a bevándorlás kontrollját az 500 milliós uniós piachoz való hozzáférés elé teszi a prioritási sorrendben.

A nagy nemzetközi bankok vezetői már figyelmeztették Mayt, hogy a működésük egy részét és ezzel a munkaerőt is külföldre kell helyezniük, ha nem sikerül elintézni, hogy mind a 27 uniós tagállamban továbbra is tudjanak szolgáltatásokat nyújtani. Az EU-Egyesült Királyság közötti kapcsolat bizonytalanságai miatt több mint 30 éves mélypontra zuhant a font a dollárral szemben - emlékeztet a hírportál.

A skótok mozgolódnak

A Bloomberg birtokába került dokumentum szerint a Skóciáért, Walesért, Észak-Írországért felelős miniszterek szintén ott lesznek az üléseken, ugyanakkor az EU-párti Skót Nemzeti Párt (SNP) helyettes vezetője, Angus Robertson azzal vádolta Mayt, hogy "lenézően kezelik Skóciát", mivel kihagyták a miniszterét a panelből. Ez szerinte erősen megkérdőjelezi May azon kijelentésének valóságtartalmát is, hogy Skóciát teljes mértékben bevonják a Brexit-tárgyalásokba.

A Bloomberg megjegyzi, hogy az SNP kormány egy törvénytervezetet is előterjeszt a jövő héten, ami megteremti annak a feltételét is, hogy függetlenségi referendumot tartsanak, ha nem elégedettek a Brexit-megállapodással.