Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államfő a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttségét fogadta hivatalában. A delegáció november 7-ig tartózkodik Romániában, ellenőrizendő, hogy Románia milyen mértékben teljesítette a nemzetközi hitelezőivel szemben vállalt feltételeket, és egyeztetik a román kormánnyal a jövő évre tervezett állami költségvetés sarokszámait.

Basescu és az IMF-küldöttség tagjai egyetértettek abban, hogy Románia jó gazdasági eredményekre számíthat a harmadik negyedévről. Az államfő szerint a GDP bővülése elérheti akár a 3 százalékot is a tavalyi harmadik negyedévhez képest. Ez főként annak köszönhető, hogy a mezőgazdaságnak kedvezett az időjárás, és magas hozama volt a betakarításnak.

Jeffrey Franks, az IMF bukaresti delegációjának vezetője szerint a biztató eredmények azt mutatják, hogy az idei egész évre tervezett 1,5 százalékos gazdasági növekedés tartható. Az eredmények közé sorolták azt is, hogy az infláció várakozásnál gyorsabban csökkent, ami lehetővé teszi, hogy a belső fogyasztás is enyhén nőjön.

Ugyanakkor Basescu és az IMF abban is egyetértett, hogy Romániának továbbra is óvatosnak kell maradnia, és ennek szellemében kell megtervezni a jövő évi költségvetést. Basescu már korábban leszögezte, hogy az eredetileg tervezett 3 százalékos államháztartási hiány helyett jóval kisebb deficittel kell számolni. Az államfő ezért nem ért egyet azzal, hogy a kormány emelje a nyugdíjakat és a közalkalmazottak bérét. A kabinet még nem döntött erről a kérdésről, bár a kormánykoalíciót alkotó pártok támogatják, hogy a nyugdíjakat legalább az infláció mértékével igazítsák ki, a közalkalmazottal bérét pedig emeljék a tavalyi, 25 százalékos bércsökkentés előtti szintre. A kormány ugyanis egyelőre csak 15 százalékot adott vissza január 1-től a tavalyi júniusi bércsökkentésből.

Basescu azért hangsúlyozza az óvatosságot, mert Romániában 2012 választási év lesz, önkormányzati és parlamenti választásokra egyaránt sor kerül.

A harmadik negyedév GDP-adatait november 15-én ismerteti a román statisztikai hivatal. Az első negyedévi 0,7 százalékról a második negyedévben 0,2 százalékra csökkent a román gazdaság növekedése rendre az előző negyedhez viszonyítva. A román statisztikai hivatal közleményei szerint az első negyedévben 1,7 százalékos, a másodikban 1,4 százalékos, így az első félévben átlagosan 1,6 százalékos volt a növekedés az egy évvel azelőttihez képest. A GDP 2009-ben 7,1 százalékkal, 2010-ben 1,3 százalékkal esett vissza, miután a kormány szigorú költségvetési konszolidációs programot hirdetett.

Románia idén kétéves, többoldalú, nemzetközi elővigyázatossági hitelszerződést kötött az IMF szervezésében, amelynek értéke meghaladja az 5 milliárd eurót. Ezt a kölcsönt azonban Románia csak váratlan válsághelyzetben hívja le. Tavasszal Románia 20 milliárd euró értékű, szintén kétéves futamidejű készenléti hitelmegállapodást zárt le sikeresen az IMF-el.