Rákapcsoltak a szaúdiak - Jövő év elejétől súlyosbodhat a helyzet

Októberben jelentősen nőtt a szaúdi olajexport vasárnap ismertetett adatok szerint.
MTI-Eco, 2015. december 20. vasárnap, 13:43
Fotó: Reuters

A különböző nemzetközi energetikai szervezetek adatait összegző, 2001-ben létrehozott Joint Oil Data Initiative (JODI) azt közölte vasárnap a honlapján, hogy az októberi szaúdi olajkivitel napi 7,364 millió hordó volt. Ez napi 253 ezer hordóval múlta felül a szeptemberi szintet. Eközben a szaúdi olajtermelés napi 10,276 millió hordóra bővült októberben az előző havi 10,226 millió hordóról.

A szaúdi olajtermelési és exportadatok azért fontosak, mert az ország az OPEC legnagyobb olajtermelője, az olajkartell pedig a világ olajtermelésének csaknem harmadát adja.

Az olaj ára a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) december 4-i fél éves bécsi tanácskozása óta szinte minden egyes kereskedési napon csökkent. A tanácskozáson nem született megállapodás a szervezet termelési kvótájáról, így a korábbi, napi 30 millió hordós küszöbérték maradt érvényben.

Pénteken az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 36,88 dolláron zárt, két héttel korábban, az OPEC ülésének napján 43 dolláron fejezte be a napot.

Az OPEC tavaly nyár óta az olajár szabályozása helyett világpiaci részesedésének megvédését helyezte termelési politikája előterébe. A cél a magas költséggel termelő új források, például az amerikai palaolaj kiszorítása a világpiacról.

Jövőre még rosszabb lesz

A jelenlegi világpiaci túlkínálat a jövő év elejétől az iráni export visszatérésével csak tovább súlyosbodhat. A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) nemrég ismertetett előrejelzése szerint a túlkínálat jövőre még nagyobb nyomás alá helyezi majd a világpiaci árakat.

A BMI Research kutatóintézet számításai szerint Irán felhalmozott készleteinek értékesítése mellett a szankciók feloldása után napi 700 ezer hordó olaj egyenértékkel lesz képes növelni nyersolaj és szénhidrogén kondenzátum termelését 2016 végéig, ami teljes egészében exportra kerül majd. Teherán most decemberben 1,26 millió hordó kőolajat fog exportálni a már megkötött üzletek alapján.

A Morgan Stanley múlt héten ismertetett előrejelzése szerint az OPEC termelése jövőre napi egymillió hordóval emelkedik majd szinte kizárólag Irán, Irak és Szaúd-Arábia többlettermelésének köszönhetően.

Az irániak árellenállóságát jelzi iráni Central Oil Fields Company vezérigazgatójának az a kijelentése, miszerint az országban hordónként 1,0-1,5 dolláros költséggel hozzák felszínre a nyersolajat, az iráni olaj tehát bármilyen világpiaci ár mellett versenyképes tud maradni.

Sokáig kell még várni a 100 dolláros olajárra

Az OPEC december 23-án ismerteti a Globális Olajpiaci Kilátások jelentését, amelynek néhány részletét már most ismertették. A jelentés összeállítói szerint sokáig kell várni, amíg ismét 100 dollár lesz a kőolaj hordónkénti ára. Az OPEC szerint a 2020. évi 70 dollár fölött ár 2040-ben még mindig csak 95 dollár lesz. Az OPEC azzal számol továbbá, hogy a szervezet napi olajtermelése 40,7 millió hordó lesz 2040-re.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gadam0114, 2015.12.21 08:00

Szaúd Arábia egyszerűen több bevételt akar ezt úgy tudja elérni, hogy több olajat ad el, mégha nyomottabb áron is. Egyébként USAnak tényleg nagyon jó a helyzet, mert az egész gazdaságuk az olcsó nyersanyagra épül, a legjobbkor húzták elő ezt a palaolajat. Improtálták még nem lett túl drága, majd mikor az olaj ára kényelmetlenné vált, meglett a technológia bedobták ezt. A világ többi olajtermelő államát meg padlóra küldték. Egyébként magyarország is jól járt ezzel az olaj árral, mert én biztos vagyok,hogy minden fontosabb gazdasági mutatóhoz pár tized százalékkal hozzájárult!
Végül pedig egy gépész tanárom idézném ( 80 év felé jár és pár éve mondta ), aki azt mondta ; "1980 -ba azt mondták elfogy az olaj 1995-re, de 1970.ben is ezt álitották, 2000-es évekbe azt mondták hogy 2015-benjön a katasztrófa. 2013-at írunk még mindig van olaj, és lesz is. "
Most pedig látjuk nem csak olaj lesz, hanem olcsó olaj is ! Környezetvédelem ide vagy oda, azt hiszem még egy darabig marad az olaj a nyerő !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Rodent, 2015.12.20 20:45

Nemsokara visszaall a rend, ezek a hulyek meg mehetnek vissza kecsket legeltetni.

Ha elfogy a penzuk, akkor a terroristak ereje is jelentosen csokken majd.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.12.20 15:20

@troll: Igen, ez alighanem így van. Ráadásul az ő kezükben van mindaz a modern technológia, ami még alacsony árszint mellett is nyereségessé teszi a termelést, így a versenytársak igencsak felköthetik a gatyát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2015.12.20 15:07

nem a szaudiak mozgatják a piacot, hanem az amerikai palaolaj.

az usa termelése 1990-2010 között napi 5-6 millió hordó vlt, ma a palaolaj miatt 15 millió hordó,azaz 2010 óta rohamosan emelkedik és megháromszorozódott.

ezzel megelőzték a napi 9 millió hordós oroszokat és a 11 millió hordós szaudit is, így világelsők lettek.

rádásul 2020-ra napi 20 millió hordós termelést jósolnak az usa-ban.

az usa olajfogyasztása kb 18-20 millió hordó/ nap, tehát 3-4 éven belül megszünik az import és önállátók lesznek.

földgázból már így is világelsők a palagáz miatt, minden höerőművet átállítottak gázra , a szenet pedig exportálják.
egyébként az usa szénben is világelső.

amerika fényes jövő előtt áll,az oroszok és a közel keketi olajtermelők viszont nehéz évek elé néznek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kakambuki, 2015.12.20 14:11

azért az nagyon érdekelne hogy végül is mi a célja a szaudiaknak ezzel az egésszel?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html