A Rzeczpospolita című varsói lap szerint úgy tűnik, imádnak kémkedni a lengyelek. A lap adatai szerint tavaly az ilyen célokat szolgáló eszközök forgalma 99,6 százalékkal emelkedett. A fellendülést a szakértők elsősorban az ilyen berendezések könnyebb hozzáférhetősége tette lehetővé. Míg néhány évvel ezelőtt csak a hírszerzési szakszolgálatok és a detektívek juthattak hozzá ezekhez, ma a kíváncsiskodó állampolgárok is.

A technika fejlődésével a detektív eszközök miniatürizálódtak, a hagyományos diktafon helyét átvette az órába, tollba rejtett hangrögzítő - az internetes üzletekben közel 150 fajta kapható, és a lengyelek kedvelik az újdonságokat. Azért James Bonddá nem akarnak válni, az olcsóbb eszközök fogynak. Különösen népszerűek a 100 zlotynál (7500 forint) olcsóbb minikamerák.

Általában egyszeri vásárláskor 650 zlotyt zlotyt adnak ki a vevők, akiknek a kétharmada férfi. A legjobban a helymeghatározó GPS-ek fogytak, az előző évinél 133 százalékkal több, utánuk a minikamerák jöttek (110 százalék), majd a kémdiktafonok és lehallgató készülékek, amelyekből 78, illetve 72 százalékkal adtak el többet.