Ez volt az első eset, hogy az Izrael által egy hete indított gázai offenzíva során rakéták találták el Eilatot. A támadásnak talán több sebesültje van, az izraeli hadsereg szóvivője szerint még vizsgálják az erről szóló információkat.

Az egyelőre nem ismert, hogy honnan lőtték ki a rakétákat, az izraeli rádió azonban arról tudósított, hogy a kormány úgy véli, Egyiptomból indították őket. A Vörös-tenger partján fekvő Eilat Izraelnek az Egyiptommal és Jordániával közös határánál fekszik.

Észak-Izraelt is támadás érte hétfő éjjel, Libanon felől legalább egy rakétát lőttek ki. A konfliktus során ez volt a negyedik alkalom, hogy Izraelt Libanon felől érték találatok.

Izrael július 8-án kezdett hadműveletet a Gázai övezet iszlamista erői ellen. Az Erős Szikla fedőnevű offenzíva célja csapást mérni a Hamász radikális palesztin szervezetre és csökkenteni az Izraelre irányuló rakétatámadások számát. A Hamász több száz rakétát lőtt ki izraeli területekre az elmúlt napokban. Az izraeli hadsereg offenzívája során több mint 180 palesztin halt meg, a sebesültek száma meghaladja az ezret.

A konfliktus lezárására Egyiptom tűzszüneti javaslatot terjesztett elő hétfő este. Az izraeli vezetés kedden vitatja meg a kezdeményezést. A Hamász jelezte, hogy nem elégszik meg pusztán a fegyverszünettel, átfogó megállapodást akar elérni.